BalatonHomes heti balatoni ingatlan hírösszefoglaló: 31.HÉT

31. hét legfelkapottabb balatoni ingatlanpiac hírei

Mi a heti helyzet a balatoni és a magyar ingatlanpiacon? Az, hogy … 🙂

 • A külföldi lakásvásárlókról először 2016-ra vonatkozóan állnak adatok a statisztikai hivatal rendelkezésére. Ezek szerint tavaly az összes lakástranzakció 4,9 százaléka volt köthető külföldi állampolgárokhoz. A legtöbb külföldi vásárló német, román, kínai és szlovák állampolgár, ők vásárolták meg az összes külföldi tulajdonba került lakás felét.
 • Továbbra is nagyon élénk a lakásépítési kedv: az első félévben 40 százalékkal több lakás építésére adtak ki engedélyt. Az ingatlan.com adatai szerint 384 társasház-fejlesztési projekt van folyamatban, ami 6 százalékos növekedés jelent idén februárhoz képest. Jelenleg 194 társasház-építés van előkészítés alatt, ám ezek sorsát nagyban befolyásolhatja az építőiparban kialakult munkaerőhiány.
 • Kutatások szerint, az ingatlanok hozama erős összefüggést mutat az adott ország gazdasági teljesítményével is. Ha egy ország GDP-je 1 százalékot erősödik, az ingatlanokon elérhető hozam 2-5 százalékkal emelkedik. Arra azonban figyelni kell, hogy minden befektetési terméknek megvan a maga speciális kockázata, a múltbeli trendekből önmagában nem lehet a jövőben elérhető hozamokra következtetni.
 • 2017 I. félévében 5004 új lakás épült, 46%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 19 823, 40%-kal több, mint 2016 I. félévében – derül ki a KSH legújabb, erre vonatkozó statisztikájából.
 • Egyre többek számára csak lakáshitelből valósítható meg az ingatlanvásárlás. A legnagyobb rizikót a kamatemelkedés jelenti, mi megnéztük, hogy miként tudjuk ez ellen bevédeni magunkat. Azt találtuk, hogy ha 12 millió forint hitelt veszünk fel, akkor 20 év alatt 2 milliót is nyerhetünk, ha jól választunk. Ezt pedig nem mással érhetjük el, mint ha a hitel mellé lakástakarékot is kötünk.
 • Az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez a teljes hazai energiafogyasztás 32%-át kitevő lakóépületek, ezen belül is a családi házak szigetelése is jelentősen hozzájárulhat. Ebben a folyamatban a közeljövőben két fontos változás várható: 2018-tól tovább szigorodnak az épületek energiahatékonyságára vonatkozó követelmények, 2021-től pedig kizárólag a közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak majd használatbavételi engedélyt.
 • OTP Bank is megszerezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) “Minősített fogyasztóbarát lakáshitel” tanúsító védjegyét. Bár már több bank nyújthat kedvező fogyasztóbarát lakáshiteleket, de egyáltalán nem mindegy, melyik pénzintézet ajánlatát választjuk.
 • 2017 júliusában a becslések szerint 12 951 ingatlan adásvétel zajlott a piacon, ami 15 százalékkal több, mint a tavalyi év ugyanezen hónapjában – derül ki a Duna House legfrissebb becsléséből.
 • A ponthatárok kihirdetése után felpörgött az ingatlanpiac Pécsen. Mind az albérletek, mind a lakásvásárlások terén jelentős a bővülés.
  Más egyetemi városokhoz hasonlóan a ponthatárok múlt heti kihirdetése után megélénkült a lakások és albérletek piaca. Miközben a fővárosban mintegy huszonöt-harminc százalékkal drágultak az ingatlanok az elmúlt évben a frekventált kerületekben, az érintett vidéki városokban átlagosan tíz-tizenkettő százalék volt az áremelkedés.
 • Átlagosan 100 nap alatt kelnek el a társasházi tégla lakások Budapesten, ehhez vidéken 5 nappal több kell. Ami az ingatlanok átlagárait illeti, Budapesten a XVII. kerületben nőttek a leginkább 2016 első félévéhez képest, míg vidéken, Kecskeméten és Székesfehérváron. Csepelen lehet a legolcsóbban panelhez jutni.
 • Az ingatlanárak olyan magasságban vannak, hogy hitelfelvételre lakásvásárláskor szinte mindig szükség van. Akkor nincs semmi gond, ha van elegendő jövedelmünk, de ügyeljünk rá, hogy a bankok jellemzően a kereset 35-40%-áig engedik elmenni a törlesztőrészletet. A Bankmonitor gyűjtése szerint az átlagos ingatlanárak és jövedelem mellett még vásárolhatunk, de nagyon nehéz helyzetben vannak a fővárosiak és több megye lakói.
 • A vásárlók döntő részének van elképzelése, hogy lakást vagy házat választana szívesebben lakhelyének. A döntés meghozatala előtt érdemes figyelembe venni olyan objektív tényezőket is, mint például az ár-érték arány, a rezsiköltség, bővíthetőség, kiadhatóság, vagy éppen a leendő szomszédok, mondja a szakértő. Budapestről most éppen kifelé költöznek, házra cserélve a fővárosi lakást. Az elmúlt évek meredek áremelkedése után egy használt budapesti lakás árából az agglomerációban, vagy a külsőbb kerületekben újépítésű házat lehet venni.
 • Mind Magyarországon, mind Közép-Kelet-Európában erős növekedésnek indultak az ingatlanberuházások és az irodafejlesztések. A fejlesztések meglódulásának az oka főképp az a hatalmas igény, amely megjelent a piacon. Tavaly már nemcsak a nagy multinacionális cégek, szolgáltató központok kerestek új irodát, hanem azok a kis- és középvállalatok is, amelyeknek az elmúlt öt–hét évben eszük ágában sem lett volna a kockázatos váltásban gondolkodni.
 • Hitel nélkül gyakorlatilag esélytelen ma ingatlant találni a piacon.
  A magyarok mintegy 33 százaléka fontolgatja, hogy lakást vesz a következő három évben, ami lényegesen nagyobb költözési kedvet türköz a tavalyi 26 százalékhoz képest, ezt közölte a K&H a Privátbankár.hu-val.
 • 2017 első hét hónapjában a használt téglaépítésű társasházi lakások átlagos értékesítési ideje 102 nap, fővároson kívül 105 nap, ezen belül a nyugati országrészben 108 nap, a keletiben 103 nap volt. Budapesten az átlagos értékesítési idő 100 nap, Pest megyében 94 nap.
 • 2017 első hét hónapjában a panellakásoknál országosan, átlagosan 74 nap, fővároson kívül7 5 nap, ezen belül a nyugati országrészben 75, a keletiben 76 nap volt az eladási idő. Budapesten 72, Pest megyében 66 nap.
 • A családi házak értékesítési ideje még mindig bő félév, átlagosan 192 nap, ami tavalyhoz képest négy nappal kevesebb és a fővároson kívül mindenhol tovább csökkent az idei évben. A fővárosban a legrövidebb az értékesítési idő 174 nap. A nyugati országrészben 189, míg Pest megyében és Kelet Magyarországon közel 200 nap ez az érték.

  31. heti ingatlanpiac összefoglaló:


  (Hírforrások)
2017.07.31.
ksh 2017 07 31
A kínai vevők a kiemelkedően nagy értékű ingatlanokat keresték Magyarországon, vásárlásaik átlagos értéke elérte a 39 millió forintot – derül ki a KSH friss kiadványából.
A külföldi lakásvásárlókról először 2016-ra vonatkozóan állnak adatok a statisztikai hivatal rendelkezésére. Ezek szerint tavaly az összes lakástranzakció 4,9 százaléka volt köthető külföldi állampolgárokhoz. A legtöbb külföldi vásárló német, román, kínai és szlovák állampolgár, ők vásárolták meg az összes külföldi tulajdonba került lakás felét – olvasható a KSH „Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2017. I. negyedév” című kiadványában
A kínai, izraeli és a vietnámi vásárlók döntően Budapest iránt érdeklődnek, lakásvásárlásaik 85–90 százaléka itt valósul meg. A német, osztrák, holland, belga, svájci, román és szlovák állampolgárok ezzel szemben 80 százalék fölötti arányban a vidéki lakásokat részesítik előnyben. A különböző országokból érkezők ráfordításai ennek megfelelően széles skálán mozognak. Egy Romániából érkezett vevő átlagosan 10 millió forintért vásárolt, a hollandok 12, a németek átlagosan 17 millió forintot költöttek erre a célra. A befektetési szándékkal megjelenő kínai vevők ezzel szemben a kiemelkedően nagy értékű ingatlanokat keresték, vásárlásaik átlagos értéke elérte a 39 millió forintot. Meghaladta a 30 millió forintot továbbá az orosz és az amerikai állampolgárok vásárlásainak átlagos értéke is. A teljes cikk: (kamaraonline.hu)

2017.07.31.
Továbbra is nagyon élénk a lakásépítési kedv: az első félévben 40 százalékkal több lakás építésére adtak ki engedélyt. Az ingatlan.com adatai szerint 384 társasház-fejlesztési projekt van folyamatban, ami 6 százalékos növekedés jelent idén februárhoz képest. Jelenleg 194 társasház-építés van előkészítés alatt, ám ezek sorsát nagyban befolyásolhatja az építőiparban kialakult munkaerőhiány. A teljes cikk: (profitline.hu)

lakasreszveny-20170601-20170713
A néhány évtizeddel ezelőtti lehetőségekhez képest mára sokkal több információ áll rendelkezésünkre az egyre átláthatóbb lakáspiacról, aminek előnyeit az eladóktól a vevőkig az összes szereplő pozitívumként értékeli. Ennek ellenére érdemes olyan szereplőket is meghallgatni, akik évtizedes nemzetközi tapasztalataiknak köszönhetően teljesen más megközelítéssel fordulnak az ingatlanpiaci folyamatokhoz, mint a lakásvásárlók többsége. Ehhez kínált alkalmat az RICS július 11-i workshopja, ahol Dr. Nassos Manginas beszélt a legfontosabb piaci összefüggésekről, az ingatlanok gazdaságban betöltött szerepéről és a különböző befektetési termékekkel való összehasonlíthatóságukról.
Részvény, kötvény vagy ingatlan?
Az ingatlanok nemcsak életteret, de befektetési eszközt is jelenthetnek. Akár lakó, akár kereskedelmi ingatlanokról beszélünk, azok általában kiadhatók vagy eladhatók, így érdemes a többi befektetési termékkel is összehasonlítani.
Az ingatlanok hozama az általuk termelt bevételből és az árváltozásból adódik össze, hasonlóan a részvények esetében fizetett osztalék és árfolyamváltozás együtteséhez. Bizonyos időszakokban a részvény magasabb hozamokat eredményezhet, mint az ingatlan, de hosszú – több évtizedes – időtávon szinte teljesen kiegyenlítődik a különbség. Az Egyesült Királyságban 1970 és 2008 között a részvényeknél mérték a legmagasabb hozamokat, ezt követte az ingatlan, majd a kötvények. Magyarországon ugyanakkor az 1990-es évek első felétől mostanáig – vagyis mintegy 25 éven keresztül – a részvények és az ingatlanok közel azonos hozammal teljesítettek. Svájcban pedig, ami Európa egyik legkiegyensúlyozottabb piaca az ingatlanok hozama rendre 1-2 százalékponttal magasabb, mint a kötvényeké.
Kutatások szerint, az ingatlanok hozama erős összefüggést mutat az adott ország gazdasági teljesítményével is. Ha egy ország GDP-je 1 százalékot erősödik, az ingatlanokon elérhető hozam 2-5 százalékkal emelkedik. Arra azonban figyelni kell, hogy minden befektetési terméknek megvan a maga speciális kockázata, a múltbeli trendekből önmagában nem lehet a jövőben elérhető hozamokra következtetni. A teljes cikk: (portfolio.hu)

117682899_c1GS5Jlh
2017 I. félévében 5004 új lakás épült, 46%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 19 823, 40%-kal több, mint 2016 I. félévében – derül ki a KSH legújabb, erre vonatkozó statisztikájából. A teljes cikk: (gazdasagportal.hu)

Egyre többek számára csak lakáshitelből valósítható meg az ingatlanvásárlás. A legnagyobb rizikót a kamatemelkedés jelenti, mi megnéztük, hogy miként tudjuk ez ellen bevédeni magunkat. Azt találtuk, hogy ha 12 millió forint hitelt veszünk fel, akkor 20 év alatt 2 milliót is nyerhetünk, ha jól választunk. Ezt pedig nem mással érhetjük el, mint ha a hitel mellé lakástakarékot is kötünk. Mutatjuk, miként is működik az elsőre varázslatnak tűnő megoldás. A teljes cikk: (bankmonitor.hu)

Az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez a teljes hazai energiafogyasztás 32%-át kitevő lakóépületek, ezen belül is a családi házak szigetelése is jelentősen hozzájárulhat. Ebben a folyamatban a közeljövőben két fontos változás várható: 2018-tól tovább szigorodnak az épületek energiahatékonyságára vonatkozó követelmények, 2021-től pedig kizárólag a közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak majd használatbavételi engedélyt. Az új szabályok eredményességét segítheti, hogy a tervek szerint a CSOK igénybevételét kiterjesztik felújításokra is, valamint ha elindul az 1980 előtt épült vidéki kocka-házakra vonatkozó felújítási program is. A teljes cikk: (realista.hu)

A mai napon az OTP Bank is megszerezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) “Minősített fogyasztóbarát lakáshitel” tanúsító védjegyét. Bár már több bank nyújthat kedvező fogyasztóbarát lakáshiteleket, de egyáltalán nem mindegy, melyik pénzintézet ajánlatát választjuk. Mutatjuk a részleteket. A teljes cikk: (penzcentrum.hu)

dunahouse-20170801
2017 júliusában a becslések szerint 12 951 ingatlan adásvétel zajlott a piacon, ami 15 százalékkal több, mint a tavalyi év ugyanezen hónapjában – derül ki a Duna House legfrissebb becsléséből. A teljes cikk: (portfolio.hu)

2017.08.04.
A ponthatárok kihirdetése után felpörgött az ingatlanpiac Pécsen. Mind az albérletek, mind a lakásvásárlások terén jelentős a bővülés.
Más egyetemi városokhoz hasonlóan a ponthatárok múlt heti kihirdetése után megélénkült a lakások és albérletek piaca. Miközben a fővárosban mintegy huszonöt-harminc százalékkal drágultak az ingatlanok az elmúlt évben a frekventált kerületekben, az érintett vidéki városokban átlagosan tíz-tizenkettő százalék volt az áremelkedés. Pécs mellett hasonló tendencia tapasztalható Győrben, Debrecenben, Miskolcon, és Szegeden is. A teljes cikk: (bama.hu)

Átlagosan 100 nap alatt kelnek el a társasházi tégla lakások Budapesten, ehhez vidéken 5 nappal több kell. Ami az ingatlanok átlagárait illeti, Budapesten a XVII. kerületben nőttek a leginkább 2016 első félévéhez képest, míg vidéken, Kecskeméten és Székesfehérváron. Csepelen lehet a legolcsóbban panelhez jutni. A teljes cikk: (privatbankar.hu)

Az ingatlanárak olyan magasságban vannak, hogy hitelfelvételre lakásvásárláskor szinte mindig szükség van. Akkor nincs semmi gond, ha van elegendő jövedelmünk, de ügyeljünk rá, hogy a bankok jellemzően a kereset 35-40%-áig engedik elmenni a törlesztőrészletet. A Bankmonitor gyűjtése szerint az átlagos ingatlanárak és jövedelem mellett még vásárolhatunk, de nagyon nehéz helyzetben vannak a fővárosiak és több megye lakói. Cikkünkből az is kiderül, hogy hol van a legkönnyebb dolgunk. A teljes cikk: (bankmonitor.hu)

A vásárlók döntő részének van elképzelése, hogy lakást vagy házat választana szívesebben lakhelyének. A döntés meghozatala előtt érdemes figyelembe venni olyan objektív tényezőket is, mint például az ár-érték arány, a rezsiköltség, bővíthetőség, kiadhatóság, vagy éppen a leendő szomszédok, mondja a szakértő. Budapestről most éppen kifelé költöznek, házra cserélve a fővárosi lakást. Az elmúlt évek meredek áremelkedése után egy használt budapesti lakás árából az agglomerációban, vagy a külsőbb kerületekben újépítésű házat lehet venni. A teljes cikk: (realista.hu)

Mind Magyarországon, mind Közép-Kelet-Európában erős növekedésnek indultak az ingatlanberuházások és az irodafejlesztések. A fejlesztések meglódulásának az oka főképp az a hatalmas igény, amely megjelent a piacon. Tavaly már nemcsak a nagy multinacionális cégek, szolgáltató központok kerestek új irodát, hanem azok a kis- és középvállalatok is, amelyeknek az elmúlt öt–hét évben eszük ágában sem lett volna a kockázatos váltásban gondolkodni. A teljes cikk: (piacesprofit.hu)

Hitel nélkül gyakorlatilag esélytelen ma ingatlant találni a piacon.
A magyarok mintegy 33 százaléka fontolgatja, hogy lakást vesz a következő három évben, ami lényegesen nagyobb költözési kedvet türköz a tavalyi 26 százalékhoz képest, ezt közölte a K&H a Privátbankár.hu-val. A komolyabb érdeklődők között többségben vannak a 30-asok (22%), a budapestiek (28%), és a magas jövedelműek körében (20%).
Ugyanakkor a lakásvásárlást tervezők mintegy fele készül ehhez hitelt is igénybe venni, elsősorban fele-fele arányban hitelből és saját erőből oldanák meg a vásárlást, ez az arány egy évvel ezelőtt még csak 42 százalék volt. Elsősorban a 30 éves korosztály tagjai számolnak hitelfelvétellel. A 30-asok több mint felének egyébként nem volt még soha lakáshitele, míg a 40-es korosztályban 28, az ötvenesben pedig 31 százalék mondta csak, hogy soha nem vett fel lakáshitelt. A teljes cikk: (privatbankar.hu)

2017 első 7 hónapjában átlagosan 100 nap alatt keltek el a társasházi tégla lakások Budapesten, vidéken ehhez 5 nappal több kellett.
A panel lakásokat ennél gyorsabban adtak el, a fővárosban 72 nap kellett hozzá, vidéken 75. A lakások átlagárai Budapesten a XVII. kerületben nőttek a leginkább (24 százalékkal) 2016 első félévéhez képest, míg vidéken, Kecskeméten és Székesfehérváron. Csepelen lehet a legolcsóbban panelhez jutni, vidéken pedig Miskolcon, Szolnokon és Nagykanizsán. A családi házak Budapesten a XX. és a XXIII. kerületben, vidéken Salgótarjánban és Hódmezővásárhelyen – olvasható az Otthon Centrum közleményében. Társasházi téglalakást legkedvezőbben XX. és XXI. kerületben, valamint Miskolcon, Szolnokon és Nagykanizsán keressünk.
Értékesítési idő:
2013-ban a használt társasházi tégla lakások átlagos értékesítési ideje országosan 150-170 napot vett igénybe (Budapesten csak 123 napot), 2015-re ez 102–108 napra csökkent (Budapesten 83 napra). Ehhez képest 2016-ban, ha kis mértékben is, de emelkedés volt tapasztalható az átlagos értékesítési időben, ami összefügg a jelentős áremelkedéssel is.
 2017 első hét hónapjában a használt téglaépítésű társasházi lakások átlagos értékesítési ideje 102 nap, fővároson kívül 105 nap, ezen belül a nyugati országrészben 108 nap, a keletiben 103 nap volt. Budapesten az átlagos értékesítési idő 100 nap, Pest megyében 94 nap.
 2017 első hét hónapjában a panellakásoknál országosan, átlagosan 74 nap, fővároson kívül7 5 nap, ezen belül a nyugati országrészben 75, a keletiben 76 nap volt az eladási idő. Budapesten 72, Pest megyében 66 nap.
 A családi házak értékesítési ideje még mindig bő félév, átlagosan 192 nap, ami tavalyhoz képest négy nappal kevesebb és a fővároson kívül mindenhol tovább csökkent az idei évben. A fővárosban a legrövidebb az értékesítési idő 174 nap. A nyugati országrészben 189, míg Pest megyében és Kelet Magyarországon közel 200 nap ez az érték. A teljes cikk: (kamaraonline.hu)

BalatonHomes Ingatlanközvetítés ~ Otthont a Balatonnál

http://balatonhomes.com/

Telefonos elérhetőség: +36 30 474 5901

Email: balatonhomes@upcmail.hu

BalatonHomes Real Estate Agency on the Northern shore of Lake Balaton with English speaking sales support.
Email: balatonhomes@upcmail.hu

BalatonHomes Deutsch-ungarisches Maklerbüro ~ Vermittlung von Ungarn-Immobilien am Balaton-Nordufer
Email: balatonhomes@upcmail.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: