BalatonHomes heti balatoni ingatlan hírösszefoglaló: 29.HÉT

29. hét legfelkapottabb balatoni ingatlanpiac hírei

Mi a heti helyzet a balatoni és a magyar ingatlanpiacon? Az, hogy … 🙂

 • A magyarok több mint fele rendelkezik valamilyen lakáscélú tervvel – derült ki a Fundamenta országos reprezentatív felméréséből.
 • Pár éve még ingatlanhirdetési portálokon bukkant fel az épület, ma már azonban az a hír járja, hogy újranyílik a legendás Hauer cukrászda Budapesten.
 • Míg az elmúlt egy-két évben szinte minimálisra szűkült az alku lehetősége az eladó lakóingatlanoknál – sőt voltak esetek, amikor felfelé licitáltak a vásárlók -, az idén megint egyre inkább úgy tűnik a szakértői nyilatkozatokból, hogy nő a különbség a hirdetési árak és a tényleges értékesítési árak között, miközben növekszik az alku mértéke.
 • Kormányzati beavatkozásra is szükség lehet az építőipari munkaerőhiány kezelésében az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnöke szerint.
 • Több mint százszoros árkülönbség van egy budapesti luxus ingatlan és egy vidéki 20 négyzetméteres családi ház között.
 • Egyre nehezebb jó áron ingatlant vásárolni akár saját használatra, akár ha üzleti céllal, befektetésben gondolkozik a vevő. Az elmúlt években évi 10-30 százalékkal emelkedett a használt ingatlanok ára, az új ingatlanok drágulása pedig ennek többszöröse.
 • Úgy tűnik ismét nő az alku mértéke, a változás azonban eltérő az egyes kerületek ingatlanpiacát, valamint az egyes ingatlantípusokat tekintve.
  A komoly túlárazások miatt jelentősek az alkuk.
 • Idén több mint százezer diák adta be jelentkezését, a korábbi évek tapasztalatai alapján a jelentkezők több mint 70%-a bejut valamely szakra. A legnépszerűbb célpontok a hagyományos egyetemvárosok: Budapest, Szeged, Pécs, Győr, Debrecen és Miskolc.
 • Igaz, még mindig Európa hatodik legdrágább ingatlanpiaca a magyar, a tavalyi év végéhez képest azonban idén már csak 1,9 százalékkal drágultak a lakások. Ennek a mértéke egy évvel ezelőtt még nagyjából kétszer ekkora volt. Bár még mindig szemfülesnek kell lenni, a trend azt sugallja, hogy hamarosan megtorpanhat a mértéktelen drágulás a piacon – kérdés az, hogy mikor.
 • Most jó eladni a lakást. Napokon belül kihirdetik a felsőoktatási ponthatárokat, az egyetemi városokban, így Debrecenben is újra felpörög a lakások és albérletek piaca – írja pénteki számában a Világgazdaság.
 • 8 százalékkal drágultak a lakóingatlanok Magyarországon az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Ez az Európai Unió átlagos lakásár-emelkedésének a duplája, és a hatodik legnagyobb uniós drágulási ütem.
 • Tavaly év végéhez képest már csak 1,9 százalékkal drágultak a lakások, pedig egy évvel ezelőtt ez az érték még 3,2 százalék volt. Több megyében, jelentősen nőtt ez eladó lakások száma, Békésben 19 százalékos és Bács-Kiskunban 13 százalékos volt a növekedés.
 • Öt-tíz százalékot ismét jó eséllyel lehet alkudni a használt lakások árából a fokozatosan lassuló és újra kínálativá váló piacon, ahol jellemzően két hónap után szerződnek ingatlanossal a vevőre hiába váró eladók.
 • Idén egy kollégiumi férőhely 10-15 ezer forintba kerül havonta, albérletet általában ennek tízszereséért lehet találni. Épp ezért ingatlanpiaci szakemberek azt javasolják, hogy már a keresés előtt érdemes lakótársakkal szövetkezni, mert így akár negyedelhető is az amúgy borsos albérleti költség.
 • Ingatlan-adásvételek Magyarországon (2006 – 2016).
 • 11

  29. heti ingatlanpiac összefoglaló:


  (Hírforrások)
A magyarok több mint fele rendelkezik valamilyen lakáscélú tervvel – derült ki a Fundamenta országos reprezentatív felméréséből. Az eredmények szerint a legtöbben ingatlant vásárolnának, felújítanának, vagy gyermeküket támogatnák lakáscélú megtakarítással. A teljes cikk: (csalad.hu)

Budapest – Pár éve még ingatlanhirdetési portálokon bukkant fel az épület, ma már azonban az a hír járja, hogy újranyílik a legendás Hauer cukrászda Budapesten. A teljes cikk: (blikk.hu)

2017.07.18.
Mennyit lehet alkudni a meghirdetett ingatlanárból?
Míg az elmúlt egy-két évben szinte minimálisra szűkült az alku lehetősége az eladó lakóingatlanoknál – sőt voltak esetek, amikor felfelé licitáltak a vásárlók -, az idén megint egyre inkább úgy tűnik a szakértői nyilatkozatokból, hogy nő a különbség a hirdetési árak és a tényleges értékesítési árak között, miközben növekszik az alku mértéke. A kép azonban vegyes – olvasható a Balla Ingatlan közleményében. A teljes cikk: (inforadio.hu)

KIEMELKEDŐ ÉV JÖHET, DE A MUNKAERŐHIÁNY AZ ÁTADÁSOK KÉSÉSÉT OKOZHATJA
Kormányzati beavatkozásra is szükség lehet az építőipari munkaerőhiány kezelésében az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnöke szerint, vagyis az ukrán munkavállalók behozatala mellett átképzésekkel is orvosolni kellene a problémát. Kovács Attila lapunknak azt mondta: a piacon érzékelhető harmincszázalékos áremelkedés ütemezési nehézségekhez, az átadások csúszásához vezethet. Ugyanakkor a teljes ingatlanfejlesztési ágazatban az elmúlt évtized legkiemelkedőbb eredményére van kilátás ebben az évben. A teljes cikk: (magyaridok.hu)

Több mint százszoros árkülönbség van egy budapesti luxus ingatlan és egy vidéki 20 négyzetméteres családi ház között. Az Otthon Centrumnál a legdrágább, 100 millió forint feletti ingatlanok mind Budapesten és Pest megyében keltek el, a „listavezető” egy 400 milliós széchenyihegyi villa. Ezzel szemben a másik véglet egy borsod megyei vályogház, amely telekkel együtt csupán 650.000 forintért cserélt tulajdonost. A teljes cikk: (piacesprofit.hu)

Egyre nehezebb jó áron ingatlant vásárolni akár saját használatra, akár ha üzleti céllal, befektetésben gondolkozik a vevő. Az elmúlt években évi 10-30 százalékkal emelkedett a használt ingatlanok ára, az új ingatlanok drágulása pedig ennek többszöröse.
Az árverési eljárásokon értékesített ingóságokra és ingatlanokra jellemző, hogy a kínálati ár jelentősen a piaci ár alatt mozog. Legfőbb hátránya, ami miatt relatíve kevesen vágnak bele az ilyen típusú ingatlanvásárlásba, az a meghirdetett árverések közötti keresés bonyolultsága és az ingatlankeresésre fordítandó idő hossza – osztotta meg lapunkkal tapasztalatait az Árverés Értesítő és az Árverés Lekérdező üzemeltetője. Van, hogy hónapokig érdemes akár naponta figyelni a megjelent árverési kiírásokat, míg licitre kerül sor.  A teljes cikk: (napi.hu)

2017.07.19.
Ingatlant vásárolna? Ismét lehet alkudni!
Míg az elmúlt egy-két évben szinte minimálisra szűkült az alku lehetősége az eladó lakóingatlanoknál – sőt voltak esetek, amikor felfelé licitáltak a vásárlók –, az idén megint egyre inkább úgy tűnik a szakértői nyilatkozatokból, hogy nő a különbség a hirdetési árak és a tényleges értékesítési árak között, miközben növekszik az alku mértéke. A kép azonban
vegyes.
Az alku mértékét tekintve a 2015-2016-os évek arról szóltak a budapesti ingatlanpiacon, hogy az a legtöbb esetben jelképessé redukálódott, sőt időnként arról is hallani lehetett, hogy egymásra licitálnak a vevők. 2017-ben már kicsit mást szűrhettünk le az ingatlanközvetítői véleményekből. Úgy tűnik ismét nő az alku mértéke, a változás azonban eltérő az egyes kerületek ingatlanpiacát, valamint az egyes ingatlantípusokat tekintve.
A komoly túlárazások miatt jelentősek az alkuk.
Az alku ma ismét határozott jelen van az adásvételeknél az I., II. és XII. kerületek ingatlanpiacán – szögezte le Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai irodájának szakmai vezetője. Véleménye szerint ez abból következik, hogy ezekben a kerületekben “lufiárak” jellemzik az ingatlanpiacot, azaz a legtöbb esetben irreálisan magas hirdetési árakkal találkozhatunk, melyekből aztán később engedni kénytelenek az eladók. Ez olykor nem önkéntesen, hanem egy-egy alku hatására következik be. A teljes cikk: (csalad.hu)

Az egyetemi ponthatárok kihirdetésével pörög fel igazán az egyetemvárosi lakások és albérletek piaca – írja az OTP Ingatlanpont közleményében.
Jövő héten hirdetik ki az egyetemi ponthatárokat. Idén több mint százezer diák adta be jelentkezését, a korábbi évek tapasztalatai alapján a jelentkezők több mint 70%-a bejut valamely szakra. A legnépszerűbb célpontok a hagyományos egyetemvárosok: Budapest, Szeged, Pécs, Győr, Debrecen és Miskolc. A teljes cikk: (vg.hu)

Igaz, még mindig Európa hatodik legdrágább ingatlanpiaca a magyar, a tavalyi év végéhez képest azonban idén már csak 1,9 százalékkal drágultak a lakások. Ennek a mértéke egy évvel ezelőtt még nagyjából kétszer ekkora volt. Bár még mindig szemfülesnek kell lenni, a trend azt sugallja, hogy hamarosan megtorpanhat a mértéktelen drágulás a piacon – kérdés az, hogy mikor. A teljes cikk: (privatbankar.hu)

Most jó eladni a lakást.
Napokon belül kihirdetik a felsőoktatási ponthatárokat, az egyetemi városokban, így Debrecenben is újra felpörög a lakások és albérletek piaca – írja pénteki számában a Világgazdaság.
Ráadásul az ingatlanok 25-30 százalékkal drágultak az elmúlt évben a frekventált fővárosi kerületekben, az érintett vidéki városokban – Szegeden, Pécsett, Győrben, Debrecenben és Miskolcon – pedig átlag 10-12 százalék volt az áremelkedés. A teljes cikk: (civishir.hu)

Öt-tíz százalékot ismét jó eséllyel lehet alkudni a használt lakások árából a fokozatosan lassuló és újra kínálativá váló piacon, ahol jellemzően két hónap után szerződnek ingatlanossal a vevőre hiába váró eladók.
Ingatlanközvetítő nélkül, önállóan vág bele lakása eladásába a tulajdonosok túlnyomó többsége. Érthető okból, hiszen a közvetítői jutalékot szeretnék megtakarítani a maguk, illetve a vevőjük számára, akinek harmadik fél bevonása nélkül kedvezőbb áron tudnák eladni az ingatlant. Mármint azok, akik ki tudnak várni a vevőre. Mint az Ingatlan.com adatbázisából kiderül, az első hirdetés feladását követő 55-60 nap elteltével szoktak közvetítővel leszerződni az addig sikertelenül próbálkozó eladók. E statisztika Budapestre érvényes, itt válaszolják a hirdetésüket törlő megkérdezettek, hogy megbíztak egy ingatlanost. Mint Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Világgazdaság kérdésére elárulta, 75 nap most az átlagos idő, amikor a magánszemélyek körében jön egy kiugrás azok miatt, akik már azért törlik a hirdetésüket, mert okafogyottá vált, vagyis eladták a lakásukat, házukat. (Ez persze nem jelenti azt, hogy aki 60 napnál tovább kivár, biztosan eladja maga is az ingatlanát.) A teljes cikk: (vg.hu)

8 százalékkal drágultak a lakóingatlanok Magyarországon az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Ez az Európai Unió átlagos lakásár-emelkedésének a duplája, és a hatodik legnagyobb uniós drágulási ütem. A teljes cikk: (nlcafe.hu)

Európai élmezőnyben maradt a hazai lakáspiac drágulása. Az idei első negyedévben 8 százalékkal drágultak a lakóingatlanok tavalyhoz képest, amivel a dobogóról lemaradtunk, de még így is ez a hatodik legnagyobb drágulás az EU-ban. Tavaly év végéhez képest már csak 1,9 százalékkal drágultak a lakások, pedig egy évvel ezelőtt ez az érték még 3,2 százalék volt. Több megyében, jelentősen nőtt ez eladó lakások száma, Békésben 19 százalékos és Bács-Kiskunban 13 százalékos volt a növekedés. A teljes cikk: (tozsdeforum.hu)

2017.07.22.
11
Ingatlan-adásvételek Magyarországon (2006 – 2016). A teljes cikk: (profitline.hu)

ÉRDEMES ELŐRE BESZEREZNI A PAPÍROKAT A KOLLÉGIUMI PÁLYÁZATOKHOZ
Már csak néhány napot kell várni arra, hogy az idei felvételi ponthatárokat nyilvánosságra hozzák, de annak, aki pályázni szeretne kollégiumi elhelyezésre, már most érdemes beszereznie néhány dokumentumot. Idén egy kollégiumi férőhely 10-15 ezer forintba kerül havonta, albérletet általában ennek tízszereséért lehet találni. Épp ezért ingatlanpiaci szakemberek azt javasolják, hogy már a keresés előtt érdemes lakótársakkal szövetkezni, mert így akár negyedelhető is az amúgy borsos albérleti költség. A teljes cikk: (magyaridok.hu)

BalatonHomes Ingatlanközvetítés ~ Otthont a Balatonnál

http://balatonhomes.com/

Telefonos elérhetőség: +36 30 474 5901

Email: balatonhomes@upcmail.hu

BalatonHomes Real Estate Agency on the Northern shore of Lake Balaton with English speaking sales support.
Email: balatonhomes@upcmail.hu

BalatonHomes Deutsch-ungarisches Maklerbüro ~ Vermittlung von Ungarn-Immobilien am Balaton-Nordufer
Email: balatonhomes@upcmail.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: