BalatonHomes heti balatoni ingatlan hírösszefoglaló: 27.HÉT

27. hét legfelkapottabb balatoni ingatlanpiac hírei

Mi a heti helyzet a balatoni és a magyar ingatlanpiacon? Az, hogy … 🙂

 • A hőszigetek lakossága szenved, és a helyzetük várhatóan egyre súlyosabb lesz az évek múltával. A forróság hosszú távon nemcsak egészségügyi állapotukat befolyásolja, de ingatlanjaikra is veszélyt jelent. Helyzetük jobbra fordításához az állam is biztosítja anyagi támogatását.
 • Az utóbbi években a hazai ingatlanpiacon jelentkező változások miatt az érdeklődőkben felmerülhet a kérdés, hogy nem váltak-e túlértékeltté a lakások. Az elemzések megnyugvásra adnak okot, ezek szerint ilyen helyzet még nem áll fenn, mindenesetre fontos nyomon követni a változásokat. Az esetleges felmerülés ugyanis túlzott jelzáloghitelezést, így pénzügyi instabilitást okozhat.
 • Bár a kínálat bővülése egyelőre nem tartott lépést vele, egyre nagyobb a lakások iránti kereslet. Megyénként is hatalmas a különbség: míg Győr-Moson-Sopronban 502 új lakás épült, Nógrádban csak négy.
 • Mintegy 300 milliárd forintos keretösszeggel indul el a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program, amelyben vidéki – elsőként balatoni – szálláshelyek fejlesztésére lehet pályázni 2030-ig.
 • A 680 ezer forintot is meghaladja már a Budapesten kínált új lakások átlagára, szakértők szerint ráadásul további drágulásra kell számítani. Az új építésű társasházi ingatlanok kínálata mindenesetre egyre nő, jelenleg csaknem nyolcezret lehet megvásárolni a fővárosban.
 • Hullámzó képet mutat az idei forgalom az ingatlanpiacon, de így is az elmúlt évek egyik legerősebb félévét produkálta. A júniusi adásvételek száma megközelítette a 13 ezret, de 12 százalékkal elmarad az egy évvel ezelőtti rekordhónaptól.
 • Élénk félévet tudhat maga mögött a teljes magyarországi lakáspiac, ahol éves szinten ugyan drágulás látható, de az áremelkedés üteme lassult.
 • Visszafogottabb lett a drágulás az ingatlanpiacon, amit a KSH adata is jól mutat: 13 százalékról 8 százalékra csökkent az áremelkedés mértéke éves szinten. Budapesten tovább emelkedtek az átlagos négyzetméterárak, de január óta csak 7,5 százalékos volt az áremelkedés, ami szintén az áremelkedés lassulására utal.
 • Népszerűvé váltak az egzotikus, akár távoli kultúrák ízlésvilága alapján kialakított belső terek.
 • Továbbra is sokan keresnek lakást, de már megnőtt a hosszabb-rövidebb időre beragadt ingatlanok aránya a kínálatban. A fogyasztóbarát hitelek nagy lökést adhatnak a piacnak.
 • A bérleti díjak nem, vagy kis mértékben csökkentek 2017 első félévében tavalyhoz képest, mégis többet fizet ma egy diák, mint 2016-ban. Idén ugyanis a korábbinál nagyobb lakásokat bérelnek, így a havi díj is magasabb. Budapesten négyzetméterenként 1700 – 2700 forint, a vidéki nagyvárosokban 950 – 1700 forint az átlagos havi bérleti díj.
 • A Balaton újra reneszánszát éli, amely az ingatlanpiac erős fellendülését hozta magával: a tavalyi évben 2,5 ezer tranzakciót bonyolítottak le a vízparti településeken, idén ennél még többre számítanak.
 • Csökken a drágulás mértéke a lakáspiacon, az elmúlt két és fél évben folyamatosan és nagy ütemben emelkedtek a lakásárak országszerte, ami hosszú távon nem fenntartható.
 • Német mintára Magyarországon is lebontanák a panelházak felső néhány emeletét. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint a magyar lakosság nagyjából tizedét érintő intézkedéstől azonban egyelőre senkinek sem kell tartania. Amíg külföldön az elnéptelenedett lakónegyedek miatt volt szükség az intézkedésre, idehaza a panel reneszánszát éli: olcsó ára, jó elrendezése miatt még mindig az egyik legkeresettebb ingatlantípus.
 • A leendő tulajdonosok 80 százaléka saját célra keresi a lakást és csupán minden ötödik potenciális vevő vásárol befektetési, vagy mindkét célra ingatlant. Előbbiek pedig az álomotthonra vágynak, és nem csak egy épületre. A dizájn, a belső tér kialakítása ugyanolyan fontos szempont a lakásvásárláskor, ahogyan az emberi kapcsolatokban a külső megjelenés – az első pillanatokban kiderül, hogy szimpatikus-e vagy sem.
 • Egyre nagyobb az érdeklődés a CSOK iránt, az ingatlanvásárlók többsége már tervez vele, de a legapróbb részletekre is oda kell figyelni.
 • Az objektív lakásjellemzők, mint a négyzetméterszám, a környék vagy az infrastruktúra mellett egyre fontosabbak a szubjektív szempontok is a vásárláskor – derült ki egy tavalyi kutatásból.
 • A lakáshitelezés egyre nagyobb szerepet kap az egyébként is élénk lakáspiacon. A legkeresettebb lakások megvásárlásánál az alkura nem mindig van tér, de azt helyettesítheti a legkedvezőbb lakáshitel.
 • Egyre nagyobb az érdeklődés a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok) iránt, az ingatlanvásárlók többsége már tervez vele, de a legapróbb részletekre is oda kell figyelni. Gyakorlatilag nincs olyan ügyfél az ingatlanpiacon, aki ne hallott volna a csok által kínált lehetőségekről, de nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy sok felemás információ terjed a kedvezménnyel kapcsolatban.
 • Júliusban folyamatosan élénkül az albérletpiac, a felvételi ponthatárok, és kollégiumi férőhelyek kihirdetésének egyhónapos időszakában a kínálat is megduplázódott tavaly.
 • Változnak a magánszemélyek ingatlanértékesítésből származó jövedelmének felhasználásával kapcsolatos adószabályok – hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján.

  27. heti ingatlanpiac összefoglaló:


  (Hírforrások):
A hőszigetek lakossága szenved, és a helyzetük várhatóan egyre súlyosabb lesz az évek múltával. A forróság hosszú távon nemcsak egészségügyi állapotukat befolyásolja, de ingatlanjaikra is veszélyt jelent. Helyzetük jobbra fordításához az állam is biztosítja anyagi támogatását – írja közleményében az OTP Lakástakarék. A teljes cikk: (tozsdeforum.hu)

Az utóbbi években a hazai ingatlanpiacon jelentkező változások miatt az érdeklődőkben felmerülhet a kérdés, hogy nem váltak-e túlértékeltté a lakások. Az elemzések megnyugvásra adnak okot, ezek szerint ilyen helyzet még nem áll fenn, mindenesetre fontos nyomon követni a változásokat. Az esetleges felmerülés ugyanis túlzott jelzáloghitelezést, így pénzügyi instabilitást okozhat – írja az ingatlannet.hu elemzésében. A teljes cikk: (biztositasiszemle.hu)

Bár a kínálat bővülése egyelőre nem tartott lépést vele, egyre nagyobb a lakások iránti kereslet. Megyénként is hatalmas a különbség: míg Győr-Moson-Sopronban 502 új lakás épült, Nógrádban csak négy – írja a Magyar Hírlap hétfői száma az Ingatlan.com elemzésére hivatkozva. A teljes cikk: (napi.hu)

Mintegy 300 milliárd forintos keretösszeggel indul el a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program, amelyben vidéki – elsőként balatoni – szálláshelyek fejlesztésére lehet pályázni 2030-ig – jelentette be Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten. A teljes cikk: (onlinebalaton.hu)

A 680 ezer forintot is meghaladja már a Budapesten kínált új lakások átlagára, szakértők szerint ráadásul további drágulásra kell számítani. Az új építésű társasházi ingatlanok kínálata mindenesetre egyre nő, jelenleg csaknem nyolcezret lehet megvásárolni a fővárosban.
Fél év alatt csaknem 30 százalékkal nőtt a budapesti újlakás-kínálat, a június végi adatok szerint több mint 27 ezer társasházi lakást építenek, illetve terveznek a beruházók – derül ki az Újotthon.hu lapunknak küldött elemzéséből. A hirdetési portál összegzése szerint a készülőben lévő állomány mintegy 60 százaléka vár még leendő lakójára. Ténylegesen azonban csak a szabad lakások alig felét hirdetik jelenleg a beruházók, 7600 otthont. A többi lakóingatlan még nincs meghirdetve, vagy csak regisztrálni tudnak rájuk az érdeklődők. A teljes cikk: (magyaridok.hu)

2017 júniusában 12 836 volt az ingatlan adásvételek száma, amely 12 százalékkal marad el a tavalyi év ugyanezen hónapjától – derült ki a Duna House legfrissebb elemzéséből.
Hullámzó képet mutat az idei forgalom az ingatlanpiacon, de így is az elmúlt évek egyik legerősebb félévét produkálta. A júniusi adásvételek száma megközelítette a 13 ezret, de 12 százalékkal elmarad az egy évvel ezelőtti rekordhónaptól. A teljes cikk: (portfolio.hu)

Élénk félévet tudhat maga mögött a teljes magyarországi lakáspiac, ahol éves szinten ugyan drágulás látható, de az áremelkedés üteme lassult – derül ki az ingatlan.com átfogó féléves elemzéséből. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, országos átlagban a lakóingatlanok átlagos összesített négyzetméterára június végén 223 ezer forint volt, ami 8,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A teljes cikk: (hirado.hu)

Visszafogottabb lett a drágulás az ingatlanpiacon, amit a KSH adata is jól mutat: 13 százalékról 8 százalékra csökkent az áremelkedés mértéke éves szinten. Budapesten tovább emelkedtek az átlagos négyzetméterárak, de január óta csak 7,5 százalékos volt az áremelkedés, ami szintén az áremelkedés lassulására utal. A lakáspiacnak a hitelezés felpörgése adhat újabb lendületet. A teljes cikk: (privatbankar.hu)

Az objektív lakásjellemzők, mint a négyzetméterszám, a környék vagy az infrastruktúra mellett vásárláskor egyre fontosabbak a szubjektív szempontok is – derült ki egy kutatásból. Népszerűvé váltak az egzotikus, akár távoli kultúrák ízlésvilága alapján kialakított belső terek. De minek alapján becsülhető meg, hogy mennyit ér az ízlés, ha új otthont keres az ember?
A dizájn, a belső tér kialakítása fontos szempont lakásvásárláskor. Ahogyan a divatban, úgy itt is mindenkinek más az ízlése. Az egyik legerősebb trend a személyre szabottság, mindenki olyan lakást szeretne, amely illik a személyiségéhez. A Magyarországon egzotikusnak számító stílusjegyek sok esetben emelik az ingatlan értékét. Abban, hogy számokban kifejezve mennyit ér egy-egy belső tér különleges ízlésvilága, egy tapasztalt ingatlanszakértő tud segíteni, aki alaposan ismeri a trendeket és a vevők elvárásait. Íme, három nemzetközi stílus, amely biztosan növeli az ingatlan értékét. A teljes cikk: (www.lokal.hu)

2017.07.05.
Nagy lökést adhatnak az ingatlanpiacnak a hitelesek
Továbbra is sokan keresnek lakást, de már megnőtt a hosszabb-rövidebb időre beragadt ingatlanok aránya a kínálatban. A fogyasztóbarát hitelek nagy lökést adhatnak a piacnak.
Harmadával több lakáskeresést regisztráltak az Ingatlan.comon az első fél évben, ami azt jelzi, hogy a kereslet nem lankad, de a tranzakciók száma nem ugrott meg ilyen mértékben. Hogy mennyire és milyen árakon pörög most a piac, arra rendre többféle választ adnak az ingatlanforgalmazók. A Duna House Holding Nyrt. első féléves tranzakciószám-becslése, amelyet a Budapesti Értéktőzsde honlapján is közzétettek, azt tükrözi, hogy „egyelőre hullámzó képet mutat az idei forgalom az ingatlanpiacon, de így is az elmúlt évek egyik legerősebb fél évét produkálta”. Júniusban a Duna House becslése szerint nem érte el a 13 ezret az adásvételek száma, ez 12 százalékos elmaradás az előző év júniusában mérttől, ami egyébként több évre visszamenőleg rekordhónap volt. A teljes cikk: (www.vg.hu)

A bérleti díjak nem, vagy kis mértékben csökkentek 2017 első félévében tavalyhoz képest, mégis többet fizet ma egy diák, mint 2016-ban. Idén ugyanis a korábbinál nagyobb lakásokat bérelnek, így a havi díj is magasabb. Budapesten négyzetméterenként 1700 – 2700 forint, a vidéki nagyvárosokban 950 – 1700 forint az átlagos havi bérleti díj. A diákoknak számít a campushoz való közelség, így a fővárosban előnyben van a IX és XI. kerület, vidéken pedig Győr, Szeged, Debrecen és Miskolc készülhet „rohamra”. A fiatalak jellemzően közösen bérelnek lakást; 100-120 négyzetméteren 4-5 fő osztozik – foglalja össze az Otthon Centrum albérleti elemzésben. A teljes cikk: (realista.hu)

A Balaton újra reneszánszát éli, amely az ingatlanpiac erős fellendülését hozta magával: a tavalyi évben 2,5 ezer tranzakciót bonyolítottak le a vízparti településeken, idén ennél még többre számítanak, mondta el Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.
Hatalmas az érdeklődés a balatoni nyaralók iránt
A nyári időjárás beköszöntével felélénkült a Balaton-parti lakóingatlanok, ezen belül a nyaralók iránti kereslet, amelynek a bővülő belföldi idegenforgalom is támaszt ad. A kereslet meglehetősen nagy szórást mutat a különböző településeket tekintve – áll az ingatlan.com és a BankRáció.hu közös – saját adatokon alapuló – felmérésében. Kiderül belőle az is, hogy melyek a legnépszerűbb települések és mennyiért keresnek Balaton-parti ingatlanokat, amelyek megvásárlásánál érdemes a hitelfelvétellel is számolni.
A közel 20 ezer balatoni ingatlanhirdetésen alapuló elemzés szerint a legtöbben a 10 és 20 millió közötti ingatlanok iránt érdeklődnek, az összes keresés 40 százaléka esik ebbe az árkategóriába. A 10 millió forintnál olcsóbb ingatlanok részesedése 25 százalékos, a 20-30 milliós áron hirdetett ingatlanoké pedig közel 20 százalékos. Az 50 millió forint feletti kategóriának alacsony a részesedése a keresésekből, mindössze 6 százalékos. A teljes cikk: (www.tozsdeforum.hu)

Csökken a drágulás mértéke a lakáspiacon, az elmúlt két és fél évben folyamatosan és nagy ütemben emelkedtek a lakásárak országszerte, ami hosszú távon nem fenntartható.
Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában kifejtette: éves szinten több mint 10 százalékkal drágultak a lakások, Budapesten pedig több mint 20 százalékkal. Két év alatt másfélszereződtek a lakásárak a három évvel ezelőtti árakhoz képest – mondta. Kiemelte, hogy Budapesten az ingatlanok átlagos négyzetméter ára 473 ezer forint volt június végén, egy 50 négyzetméteres átlagos ingatlan kicsivel több mint 23,5 millió forintba került. A megyei jogú városokban is több mint 15 százalékos volt a növekedés, és körülbelül 250 ezer forint az átlagos négyzetméter ár. A kisebb községekben 3-4 százalékkal csökkentek az árak, az átlagos négyzetméter ár 97 ezer forint – tette hozzá. A teljes cikk: (haszon.hu)

Német mintára Magyarországon is lebontanák a panelházak felső néhány emeletét. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint a magyar lakosság nagyjából tizedét érintő intézkedéstől azonban egyelőre senkinek sem kell tartania. Amíg külföldön az elnéptelenedett lakónegyedek miatt volt szükség az intézkedésre, idehaza a panel reneszánszát éli: olcsó ára, jó elrendezése miatt még mindig az egyik legkeresettebb ingatlantípus. Sőt, néhány helyen még új emeleteket is felhúznának rájuk! A teljes cikk: (realista.hu)

2017.07.06.
Három stílus, ami hódít az ingatlanpiacon
Az objektív lakásjellemzők, mint a négyzetméterszám, a környék vagy az infrastruktúra mellett egyre fontosabbak a szubjektív szempontok is a vásárláskor – derült ki egy tavalyi kutatásból. Népszerűvé váltak például az egzotikus, akár távoli kultúrák ízlésvilága alapján kialakított belső terek. De mi alapján becsülhető meg, hogy mennyit ér az ízlés, ha új otthont keres az ember?
A leendő tulajdonosok 80 százaléka saját célra keresi a lakást és csupán minden ötödik potenciális vevő vásárol befektetési, vagy mindkét célra ingatlant. Előbbiek pedig az álomotthonra vágynak, és nem csak egy épületre. A dizájn, a belső tér kialakítása ugyanolyan fontos szempont a lakásvásárláskor, ahogyan az emberi kapcsolatokban a külső megjelenés – az első pillanatokban kiderül, hogy szimpatikus-e vagy sem. A teljes cikk: (www.tozsdeforum.hu)

Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője szerint egyre nagyobb az érdeklődés a CSOK iránt, az ingatlanvásárlók többsége már tervez vele, de a legapróbb részletekre is oda kell figyelni. A teljes cikk: (profitline.hu)

Az objektív lakásjellemzők, mint a négyzetméterszám, a környék vagy az infrastruktúra mellett egyre fontosabbak a szubjektív szempontok is a vásárláskor – derült ki egy tavalyi kutatásból. Népszerűvé váltak például az egzotikus, akár távoli kultúrák ízlésvilága alapján kialakított belső terek. De mi alapján becsülhető meg, hogy mennyit ér az ízlés, ha új otthont keres az ember? A teljes cikk: (eletforma.hu)

A lakáshitelezés egyre nagyobb szerepet kap az egyébként is élénk lakáspiacon. A legkeresettebb lakások megvásárlásánál az alkura nem mindig van tér, de azt helyettesítheti a legkedvezőbb lakáshitel. Július elején egy 20 éves futamidőre felvett 10 millió forintos, legalább 10 évig fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitel esetén a legjobb ajánlatokkal akár 4 millió forinttal kisebb lesz a kiadás. A teljes cikk: (realista.hu)

2017.07.09.
Egyre nagyobb az érdeklődés a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok) iránt, az ingatlanvásárlók többsége már tervez vele, de a legapróbb részletekre is oda kell figyelni. Gyakorlatilag nincs olyan ügyfél az ingatlanpiacon, aki ne hallott volna a csok által kínált lehetőségekről, de nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy sok felemás információ terjed a kedvezménnyel kapcsolatban – véli Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője. Kiemelte, sok változás volt és lesz is a csok-kal kapcsolatban a jövőben is, és gyakran nüansznyi dolgok döntenek az elbírálásban. A teljes cikk: (profit7.hu)

Júliusban folyamatosan élénkül az albérletpiac, a felvételi ponthatárok, és kollégiumi férőhelyek kihirdetésének egyhónapos időszakában a kínálat is megduplázódott tavaly – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az M1 aktuális csatornán szombaton. A teljes cikk: (hirado.hu)

Változnak a magánszemélyek ingatlanértékesítésből származó jövedelmének felhasználásával kapcsolatos adószabályok – hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján. A közlemény ismerteti: a magánszemélyek ingatlanértékesítésből (ingatlan és vagyoni értékű jog átruházásából) származó jövedelmét a bevételből kiindulva, a költségek és a tulajdonban tartás időszakát figyelembe véve kell meghatározni. A teljes cikk: (vg.hu)

BalatonHomes Ingatlanközvetítés ~ Otthont a Balatonnál

http://balatonhomes.com/

Telefonos elérhetőség: +36 30 474 5901

Email: balatonhomes@upcmail.hu

BalatonHomes Real Estate Agency on the Northern shore of Lake Balaton with English speaking sales support.
Email: balatonhomes@upcmail.hu

BalatonHomes Deutsch-ungarisches Maklerbüro ~ Vermittlung von Ungarn-Immobilien am Balaton-Nordufer
Email: balatonhomes@upcmail.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: