BalatonHomes heti balatoni ingatlan hírösszefoglaló: 26.HÉT

26. hét legfelkapottabb balatoni ingatlanpiac hírei

Mi a heti helyzet a balatoni és a magyar ingatlanpiacon? Az, hogy … 🙂

 • A forróság hosszú távon nemcsak egészségügyi állapotukat befolyásolja, de ingatlanjaikra is veszélyt jelent. Helyzetük jobbra fordításához az állam is biztosítja anyagi támogatását.
 • A környéktől az évszakig sok minden befolyásolhatja egy ingatlan árát, de van egy tényező, amire elsőre talán nem gondolnánk: a színek. Akár élőben látva, akár a netes hirdetéseknél az otthon színei nagyban befolyásolják az eladási árat.
 • Bármely részén is lakjunk az országnak az ingatlanpiac szárnyalását a saját bőrünkön is érezhetjük, hiszen a bérleti díjak és a lakásárak rendkívüli emelkedésen vannak túl. Még most is nagyon lényeges kérdés, hogy érdemes-e továbbra is a drága albérletben maradni, vagy az olcsó lakáshiteleket kihasználva inkább egy saját lakást vásárolni.
 • Az egyre növekvő városokban a zöldövezetek csökkenésével már az 1800-as évek óta léteznek olyan területek, ahol a hőmérséklet nyáron tartósan megnövekszik. A burkolt felületek a napsütés hatására sokkal jobban felmelegednek, mint a természetes társaik. Ráadásul a gondot tetézi, hogy az éjszaka folyamán kibocsájtják magukból a bezárt hőt, így nem hagynak lehetőséget a terek visszahűlésére.
 • A szőlők megóvása érdekében építési moratórium bevezetését kezdeményezték a Balaton északi partjának külterületein borászok hétfőn. A felhívást három balatoni szervezet, a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció tette közzé.
 • Az ingatlanpiacra 2015-ben és 2016 első felében jellemző volt, hogy a vevők többnyire készpénzzel vásároltak, ezzel szemben most inkább banki hitellel vesznek ingatlant.
 • A Káli-medence az egyik legfelkapottabb belföldi turistacélpont. A környéket a számos kulturális és természeti látnivaló, illetve a sajátos Balaton-felvidéki környezet miatt sokan csak úgy hívják: a magyar Provence. Aki nemcsak vendégként szeretne ellátogatni a néhány apró falu egyikébe, hanem ingatlant is vásárolna, nehéz helyzetben van. Óriási a verseny az eladó házakért.
  A közvetítők szerint hatalmas a kereslet, de alig találni eladó ingatlant, telket a Káli-medencében.
 • A Budapesthez közeli Balatonkenesén az elmúlt egy évben 15 százalékos, Siófokon 11 százalékos volt az drágulás a júliusi Balaton Sound házigazdájának számító Zamárdiban viszont majdnem duplázódtak az árak. De a szemközti parton, az elegánsabb Balatonfüreden is közel harmadával kérnek többet az ingatlanokért most, mint egy évvel ezelőtt.
 • Befektetőként és otthonkeresőkként is nem árt, ha folyamatosan tájékozódunk az ingatlanpiacon. Ha odafigyelünk, nemcsak az árak alakulásáról, hanem aktuális lakásvásárlási tippekről is információt szerezhetünk.
 • Az ingatlan.com elemzése szerint egyre nagyobb a harc a frissen piacra kerülő használt lakásokért is. Az érdeklődők száma országosan több mint 30 százalékkal nőtt, de a kínálat bővülése ezzel egyelőre nem tartott lépést.
 • Az objektív lakásjellemzők, mint a négyzetméterszám, a környék vagy az infrastruktúra mellett egyre fontosabbak a szubjektív szempontok is a vásárláskor – derült ki egy tavalyi kutatásból. Népszerűvé váltak például az egzotikus, akár távoli kultúrák ízlésvilága alapján kialakított belső terek.
 • A hőszigetek lakossága szenved, és a helyzetük várhatóan egyre súlyosabb lesz az évek múltával. A forróság hosszú távon nemcsak egészségügyi állapotukat befolyásolja, de ingatlanjaikra is veszélyt jelent. Az egyre szaporodó klímaberendezések ellenben a rezsiköltségeket emelik és a megugró energiafogyasztás miatt a környezetünkre is káros hatással vannak.
 • Még a Kúria munkacsoportja sem jutott egységes álláspontra abban a kérdésben, hogy a társasházak az adásvételi szerződés létrejötte után kitől – az eladótól vagy a vevőtől – követelhetik a közösköltség-elmaradás megfizetését.
 • A fővárosi ingatlanpiac több szegmensében is újra tombol a fejlesztési boom, sorra épülnek új lakóparkok, illetve irodaházak. A fejlesztők számára azonban komoly kihívást jelent az építőipart jellemző munkaerőhiány, valamint a kivitelezési költséges folyamatos emelkedése.
 • Azokkal szemben, akik június 30-ig nem gondoskodtak a használatukban lévő ingatlan parlagfű-mentesítéséről, ezt a napot követően hatósági eljárás indítható. A kiszabható növényvédelmi bírság 15000 forinttól 5 millió forintig terjedhet.
 • Továbbra is lendületes emelkedést mutat a magyarországi lakáshitelpiac, az új igénylők pedig egyre nagyobb számban választják a több évig – akár a futamidő végéig – fix törlesztésű lakáshiteleket. A BankRáció.hu adatai szerint az idén – január és június közepe között – 65 százalékkal nőtt éves összevetésben a lakáshitelek iránt érdeklődők száma.
 • Az új lakások piacán utcahosszal vezet Győr-Moson-Sopron megye: 11 új lakás jutott 10 ezer lakosra, ami a 2,1 lakásos országos átlag ötszöröse. A megyék között százszoros különbség lehet: Győr-Moson-Sopronban 502 új lakás épült az idei első negyedévben, míg Nógrádban csak 4. Egyre nagyobb a harc a frissen piacra kerülő használt lakásokért.

  26. heti ingatlanpiac összefoglaló:


  (Hírforrások):
A “hőszigetek” lakossága szenved, és a helyzetük várhatóan egyre súlyosabb lesz az évek múltával. A forróság hosszú távon nemcsak egészségügyi állapotukat befolyásolja, de ingatlanjaikra is veszélyt jelent. Helyzetük jobbra fordításához az állam is biztosítja anyagi támogatását. A teljes cikk: (profit7.hu)

A környéktől az évszakig sok minden befolyásolhatja egy ingatlan árát, de van egy tényező, amire elsőre talán nem gondolnánk: a színek.
Akár élőben látva, akár a netes hirdetéseknél az otthon színei nagyban befolyásolják az eladási árat, derül ki a Marketwatch cikkéből. A Zillow amerikai ingatlanpiaci cég az Amerika szerte eladott otthonok 32000 fotóját vizsgálta, hogy kiderítse mennyit adnak hozzá egy ingatlan értékéhez vagy vesznek el egy ingatlan értékéből a színes falak. A teljes cikk: (www.tozsdeforum.hu)

Bármely részén is lakjunk az országnak az ingatlanpiac szárnyalását a saját bőrünkön is érezhetjük, hiszen a bérleti díjak és a lakásárak rendkívüli emelkedésen vannak túl. Még most is nagyon lényeges kérdés, hogy érdemes-e továbbra is a drága albérletben maradni, vagy az olcsó lakáshiteleket kihasználva inkább egy saját lakást vásárolni. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy hol lehet az a szint, amikor a bérleti díj helyet megéri inkább a lakáshitel törlesztőjét fizetni. A teljes cikk: (bankmonitor.hu)

A hőszigetek lakossága szenved, és a helyzetük várhatóan egyre súlyosabb lesz az évek múltával. A forróság hosszú távon nemcsak egészségügyi állapotukat befolyásolja, de ingatlanjaikra is veszélyt jelent. Helyzetük jobbra fordításához az állam is biztosítja anyagi támogatását.
Az egyre növekvő városokban a zöldövezetek csökkenésével már az 1800-as évek óta léteznek olyan területek, ahol a hőmérséklet nyáron tartósan megnövekszik. A burkolt felületek a napsütés hatására sokkal jobban felmelegednek, mint a természetes társaik. Ráadásul a gondot tetézi, hogy az éjszaka folyamán kibocsájtják magukból a bezárt hőt, így nem hagynak lehetőséget a terek visszahűlésére. Ez a jelenség hozza a létre a hőszigeteket, a válasz tehát a milliós kérdésre megvan. De mitől is milliós kérdés ez? A teljes cikk: (realista.hu)

A szőlők megóvása érdekében építési moratórium bevezetését kezdeményezték a Balaton északi partjának külterületein borászok hétfőn. A felhívást három balatoni szervezet, a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció tette közzé. A teljes cikk: (tozsdeforum.hu)

Az ingatlanpiacra 2015-ben és 2016 első felében jellemző volt, hogy a vevők többnyire készpénzzel vásároltak, ezzel szemben most inkább banki hitellel vesznek ingatlant – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
A szakértő elmondta: a fogyasztóbarát lakáshitelek elbírálásnak ideje nem lehet hosszabb 15 napnál. Ha a hiteligénylő teljesíti a bank feltételeit, akkor 2-3 napon belül folyósítani kell a kölcsön összegét. A folyósítási díj is maximálva van, a hitelösszeg 0,75 százalékában és 150 ezer forintban – tette hozzá. A teljes cikk: (24.hu)

A Káli-medence az egyik legfelkapottabb belföldi turistacélpont. A környéket a számos kulturális és természeti látnivaló, illetve a sajátos Balaton-felvidéki környezet miatt sokan csak úgy hívják: a magyar Provence. Aki nemcsak vendégként szeretne ellátogatni a néhány apró falu egyikébe, hanem ingatlant is vásárolna, nehéz helyzetben van. Óriási a verseny az eladó házakért.
A közvetítők szerint hatalmas a kereslet, de alig találni eladó ingatlant, telket a Káli-medencében. A használt ingatlanokat inkább felújítják és eredeti formájukban őrzik meg. Ha egy lakóház menthetetlennek bizonyul, a tulajdonosok csak a településképnek megfelelő épületet húzhatnak fel a helyére. Új építésű ingatlan nagyon kevés van a piacon. Nagy részük szálláshelyadó panzió, vendégház, amely a megnövekedett turistaforgalmat igyekezik kiszolgálni. A telekhiány miatt egyre többen vásárolnak szőlőt, gyümölcsöst. A teljes cikk: (www.lokal.hu)

2017.06.29.
Nagyon elszálltak a balatoni ingatlanárak
A Budapesthez közeli Balatonkenesén az elmúlt egy évben 15 százalékos, Siófokon 11 százalékos volt az drágulás a júliusi Balaton Sound házigazdájának számító Zamárdiban viszont majdnem duplázódtak az árak. De a szemközti parton, az elegánsabb Balatonfüreden is közel harmadával kérnek többet az ingatlanokért most, mint egy évvel ezelőtt.

“Idén januárban kaptam egy megbízást, egy három szobás siófoki apartmantól akart megválni a tulajdonosa. A jelek szerint elég gyorsan volt szüksége a pénzre, a téli hónapok köztudomásúlag nem számítanak a legjobb időszaknak a még mindig a nyári fókuszú Balatonnál. Azt kérte a tulajdonos, hogy, hirdessük meg egy viszonylag magas áron, aztán az ilyenkor megszokott 2-3 hónap alatt talán lesz valaki, aki éppen ebbe az ingatlanba szeret bele. Tévedtem: 3 hét alatt ment el, 38 millió forintért, ami a 2009-es vásárláskor jellemző 18-20 millió közel duplája” – mesél egy jellemző, 2017-es sztorit Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont dél-balatoni vezető értékesítési tanácsadója. A teljes cikk: (haszon.hu)


Befektetőként és otthonkeresőkként is nem árt, ha folyamatosan tájékozódunk az ingatlanpiacon. Ha odafigyelünk, nemcsak az árak alakulásáról, hanem aktuális lakásvásárlási tippekről is információt szerezhetünk – olvasható az Ingatlannet közleményében. A teljes cikk: (piacesprofit.hu)

Az új lakások piacán utcahosszal vezet Győr-Moson-Sopron megye: 11 új lakás jutott 10 ezer lakosra, ami a 2,1 lakásos országos átlag ötszöröse. A megyék között százszoros különbség lehet: Győr-Moson-Sopronban 502 új lakás épült az idei első negyedévben, míg Nógrádban csak 4. Az ingatlan.com elemzése szerint egyre nagyobb a harc a frissen piacra kerülő használt lakásokért is. Az érdeklődők száma országosan több mint 30 százalékkal nőtt, de a kínálat bővülése ezzel egyelőre nem tartott lépést. A teljes cikk: (realista.hu)

Az objektív lakásjellemzők, mint a négyzetméterszám, a környék vagy az infrastruktúra mellett egyre fontosabbak a szubjektív szempontok is a vásárláskor – derült ki egy tavalyi kutatásból. Népszerűvé váltak például az egzotikus, akár távoli kultúrák ízlésvilága alapján kialakított belső terek. De mi alapján becsülhető meg, hogy mennyit ér az ízlés, ha új otthont keres az ember? A teljes cikk: (realista.hu)

A hőszigetek lakossága szenved, és a helyzetük várhatóan egyre súlyosabb lesz az évek múltával. A forróság hosszú távon nemcsak egészségügyi állapotukat befolyásolja, de ingatlanjaikra is veszélyt jelent. Az egyre szaporodó klímaberendezések ellenben a rezsiköltségeket emelik és a megugró energiafogyasztás miatt a környezetünkre is káros hatással vannak. Pedig erre is létezik megoldás. A teljes cikk: (piacesprofit.hu)

2017.06.30.
Társasházak: tulajdonbejegyzés csak nullás igazolással?
A közösköltség-hátralék nullás igazolásához kötné a Kúria a társasházi ingatlanok adásvételének földhivatali bejegyzését, miután a bírói joggyakorlatban sincs egység az emiatt tömegesen induló perekben.
Még a Kúria munkacsoportja sem jutott egységes álláspontra abban a kérdésben, hogy a társasházak az adásvételi szerződés létrejötte után kitől – az eladótól vagy a vevőtől – követelhetik a közösköltség-elmaradás megfizetését. Pedig a szándék éppen az a Kúria több témában, rendszeresen felálló elemzőcsoportjai esetében, hogy az ítélkezési gyakorlatot elemezve megpróbáljanak javaslatokat összeállítani az adott területet jellemző kérdésekben a bírók számára. Az évek során az eddigi legnagyobb érdeklődés a társasházi perek témáját kísérte. A teljes cikk: (www.vg.hu)

A fővárosi ingatlanpiac több szegmensében is újra tombol a fejlesztési boom, sorra épülnek új lakóparkok, illetve irodaházak. A fejlesztők számára azonban komoly kihívást jelent az építőipart jellemző munkaerőhiány, valamint a kivitelezési költséges folyamatos emelkedése. Hogyan hat ez a költségnövekedés a fejlesztések profitabilitására? Hogyan küzdenek meg a fejlesztők a kialakult helyzettel? Elképzelhető, hogy bizonyos projektek csúszni fognak a munkaerő hiánya miatt? Ezeket a kérdéseket tettük fel ingatlanfejlesztőknek. A teljes cikk: (portfolio.hu)

Azokkal szemben, akik június 30-ig nem gondoskodtak a használatukban lévő ingatlan parlagfű-mentesítéséről, ezt a napot követően hatósági eljárás indítható. A kiszabható növényvédelmi bírság 15000 forinttól 5 millió forintig terjedhet. Július 1. napjától idén is bárki számára elérhető a Parlagfű Bejelentő Rendszer. A teljes cikk: (agrotrend.hu)

Továbbra is lendületes emelkedést mutat a magyarországi lakáshitelpiac, az új igénylők pedig egyre nagyobb számban választják a több évig – akár a futamidő végéig – fix törlesztésű lakáshiteleket. A BankRáció.hu adatai szerint az idén – január és június közepe között – 65 százalékkal nőtt éves összevetésben a lakáshitelek iránt érdeklődők száma. Az lakáshitel-kalkulációkat végző érdeklődők többsége a 10-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleket is megnézi, ami azt mutatja, hogy fontos számukra a kiszámíthatóság. A teljes cikk: (tozsdeforum.hu)

Az új lakások piacán utcahosszal vezet Győr-Moson-Sopron megye: 11 új lakás jutott 10 ezer lakosra, ami a 2,1 lakásos országos átlag ötszöröse. A megyék között százszoros különbség lehet: Győr-Moson-Sopronban 502 új lakás épült az idei első negyedévben, míg Nógrádban csak 4. Egyre nagyobb a harc a frissen piacra kerülő használt lakásokért. Az érdeklődők száma országosan több mint 30 százalékkal nőtt, de a kínálat bővülése ezzel egyelőre nem tartott lépést az ingatlan.com elemzése szerint. A teljes cikk: (tozsdeforum.hu)

BalatonHomes Ingatlanközvetítés ~ Otthont a Balatonnál

http://balatonhomes.com/

Telefonos elérhetőség: +36 30 474 5901

Email: balatonhomes@upcmail.hu

BalatonHomes Real Estate Agency on the Northern shore of Lake Balaton with English speaking sales support.
Email: balatonhomes@upcmail.hu

BalatonHomes Deutsch-ungarisches Maklerbüro ~ Vermittlung von Ungarn-Immobilien am Balaton-Nordufer
Email: balatonhomes@upcmail.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: