BalatonHomes heti balatoni ingatlan hírösszefoglaló: 23.HÉT

23. hét legfelkapottabb balatoni ingatlanpiac hírei

Mi a heti helyzet a balatoni és a magyar ingatlanpiacon? Az, hogy … 🙂

 • Az elmúlt másfél évben a Budapesten új otthont vásárló külföldiek nyolcvan százaléka befektetési céllal, azaz kiadásra vett lakást, erre a célra pedig a kisebb ingatlanok jelentik az ideális választást. A külföldieket elsősorban a városközpontban található projektek vonzzák.
 • Az új építésű lakások csaknem negyven százalékát befektetési céllal vásárolják meg.
 • Bár a főbb mutatók emelkedése várhatóan mérséklődik, a növekedés továbbra sem áll meg. Tavaly az eladott lakóingatlanok átlagára országosan 14,1 százalékkal nőtt. A nominális árszint így már meghaladta a 2008-as korábbi csúcsot, a reálár pedig idén érheti el a válság előtti szintet.
 • A panelbontás bejelentése után szinte azonnal átalakult a lakások piaca: már most látszik, hogy a felsőbb emeletek tulajdonosai szabadulni akarnak az ingatlantól.
 • Mintha nem is érződne a lakásár-emelkedés a fővárosi közösségi lakáskiadási piacon, pedig a leginkább érintett területeken csak tavaly egyharmadával nőttek az ingatlanárak.
 • Nőtt a lakatlan lakások száma az országban: az elmúlt öt évben 15 százalékkal 550 ezer fölé emelkedett, így az összes lakáshoz viszonyított arányuk is 12,5 százalékra nőtt.
 • A ciklikusan működő ingatlanpiac meredek fellendülési szakaszát 2016-ban lezártuk. Bár a főbb mutatók emelkedése várhatóan mérséklődik, a növekedés továbbra sem áll meg.
 • Az ingatlanpiaci árak emelkedése egyelőre nem tántorítja el a vevőket a lakásvásárlástól – májusban kiemelkedő volt a forgalom.
 • Tavaly az eladott lakóingatlanok átlagára országosan 14,1 százalékkal nőtt. Van olyan megye, ahol tavaly csökkent az ingatlanok ára.
 • A budapesti és a vidéki lakásárak között továbbra is jelentős a különbség: májusban a panellakásokat vidéken négyzetméterenként 165-194 forintért, Budapesten 308-345 ezer forintért vásárolták.
 • A téglaépítésű lakásokért vidéken négyzetméterenként 249-294 ezer forintot, a fővárosban 421-683 ezer forintot adtak a vevők.
 • A családi házak árából országszerte 7-8 százalékot alkudtak le a vevők májusban, ezt megelőzően 3-4 százalékkal csökkentették az irányárat. A lakásoknál átlagosan 3 százalékot alkudtak le a vásárlók, a fővárosi panelek esetében 4 százalékot.
 • Az év első négy hónapjában jelentősen bővült a lakossági hitelpiac: több mint 30 százalékkal közel 170 milliárd forintra nőtt a lakáshitelekre kötött szerződések összege éves szinten.
 • Tavaly ugyanebben a hónapban 4 százalékkal, két éve pedig 16 százalékkal kevesebb ingatlan cserélt gazdát.
 • Májusban ismét kiemelkedő hónapot produkált az ingatlanpiac. A 14 ezer adás-vételt megközelítő adat nemcsak az idei legmagasabb, hanem az elmúlt évek legkiemelkedőbb forgalma is egyben.
 • A térség főépítésze válaszút elé akarja állítani a vízparti telkek tulajdonosait: extra adót fizetnek vagy felajánlják sétánynak ingatlanuk egy részét. Így próbálná újra közterületté tenni a vízpartot.
 • Az árolló területileg tovább nyílik: míg a fővárosi értéknövekedés 23 százalék körül alakult, a többi városban összességében 8-12 százalékos, a községekben viszont csak alig 2 százalékos volt a drágulás.
 • Minden tizedik új lakást vásárló nyugdíjas, harmaduk befektetési céllal, kiadásra vásárolta az ingatlant. A külföldiek átlagosan 2 új lakást vásároltak, 80 százalékuk befektető. A vevők 80 százaléka készpénzből vásárol, s az elhelyezkedés mellett a fejlesztő cég megbízhatóságát is figyelembe veszi.
 • Belekerültünk egy ördögi körbe: az ingatlan-eladók a hirdetési oldalak által kommunikált irreális hirdetési árakból indulnak ki, melyek ezáltal egyre magasabbá és magasabbá válnak. Pedig az átlagárak akkor sem mondanak sokat egy adott ingatlan értékéről, ha az eladási árakból képződnek. A helyzetre van megoldás, csak bízni kellene a valódi szakértőkben.

  23. heti ingatlanpiac összefoglaló:


  (Hírforrások):
2017.06.06.
BÉRBE ADJÁK A KÜLFÖLDIEK A KIS LAKÁSOKAT
A külföldiek jellemzően inkább a kisebb, a magyarok a tágasabb új lakásokat vásárolják – világít rá a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. kutatása. Ennek hátterében főleg az áll, hogy az elmúlt másfél évben a Budapesten új otthont vásárló külföldiek nyolcvan százaléka befektetési céllal, azaz kiadásra vett lakást, erre a célra pedig a kisebb ingatlanok jelentik az ideális választást. A külföldieket elsősorban a városközpontban található projektek vonzzák. A teljes cikk: (magyaridok.hu)

2017.06.06.
Kiderült: az újépítésű lakások csaknem felét befektetés céljából vásárolják
Az új építésű lakások csaknem negyven százalékát befektetési céllal vásárolják meg – írta kedden a Magyar Nemzet, a Futureal-csoporthoz tartozó ingatlanfejlesztő cég, a Cordia Zrt. friss kutatását idézve. A teljes cikk: (blikk.hu)

2017.06.07.
Ingatlanpiac: tovább nyílik az árolló
Az árolló területileg tovább nyílik: míg a fővárosi értéknövekedés 23 százalék körül alakult, a többi városban összességében 8-12 százalékos, a községekben viszont csak alig 2 százalékos volt a drágulás – mutat rá a NAV forgalmi adatait összegző legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép elemzése. „A ciklikusan működő ingatlanpiac meredek fellendülési szakaszát 2016-ban lezártuk. Bár a főbb mutatók emelkedése várhatóan mérséklődik, a növekedés továbbra sem áll meg. Tavaly az eladott lakóingatlanok átlagára országosan 14,1 százalékkal nőtt. A nominális árszint így már meghaladta a 2008-as korábbi csúcsot, a reálár pedig idén érheti el a válság előtti szintet. Budapesten mindez már tavaly bekövetkezett” – derül ki az OTP Lakóingatlan Értéktérkép elemzéséből. A teljes cikk: (www.vg.hu)

2017.06.07.
Eladná a panelt? Mutatjuk, hányadik emelet mennyit ér
A panelbontás bejelentése után szinte azonnal átalakult a lakások piaca: már most látszik, hogy a felsőbb emeletek tulajdonosai szabadulni akarnak az ingatlantól. A teljes cikk: (www.blikk.hu)

2017.06.08.
Új befektetők vadásznak belvárosi lakásokra
Mintha nem is érződne a lakásár-emelkedés a fővárosi közösségi lakáskiadási piacon, pedig a leginkább érintett területeken csak tavaly egyharmadával nőttek az ingatlanárak. A beszálló ár legalább 15 millió forint, tízmillióval többért már havi akár kétszázezret megtermelő lakás is kapható. A teljes cikk: (www.vg.hu)

2017.06.08.
Szellemlakásokkal van tele az ország
Nőtt a lakatlan lakások száma az országban: az elmúlt öt évben 15 százalékkal 550 ezer fölé emelkedett, így az összes lakáshoz viszonyított arányuk is 12,5 százalékra nőtt. A lakatlan lakások magas aránya azt jelenti, hogy az üres lakások állapota nem megfelelő, valamint azt, hogy nem ott vannak, ahol kereslet lenne rájuk. Pedig a kereslet adott: az ingatlan.com adatai szerint Budapesten alapterület szerint az 50-70 négyzetméteres téglaépítésű lakások a legnépszerűbbek, a legkeresettebb lakások ára pedig 15-20 millió forint között mozgott 2017-ben. A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben a 13-16 millió forintos, Szegeden pedig a 9-12 millió forintos lakásokat keresik idén a legtöbben. A teljes cikk: (realista.hu)

2017.06.08.
A ciklikusan működő ingatlanpiac meredek fellendülési szakaszát 2016-ban lezártuk. Bár a főbb mutatók emelkedése várhatóan mérséklődik, a növekedés továbbra sem áll meg. Tavaly az eladott lakóingatlanok átlagára országosan 14,1%-kal nőtt. A nominális árszint így már meghaladta a 2008-as korábbi csúcsot, a reálár pedig idén érheti el a válság előtti szintet. Budapesten mindez már tavaly bekövetkezett – derül ki az OTP Lakóingatlan Értéktérkép elemzéséből. A teljes cikk: (realista.hu)

2017.06.08.
TOVÁBBRA SEM MÉRSÉKLŐDIK A VIDÉKI VÁROSOK LAKÁSPIACAI KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉG
Az ingatlanpiaci árak emelkedése egyelőre nem tántorítja el a vevőket a lakásvásárlástól – májusban kiemelkedő volt a forgalom.
Az adatok szerint májusban tovább élénkült a vásárlási kedv a lakáspiacon, országosan több mint 13800 ingatlan cserélt gazdát, ami 4%-kal több az előző év azonos időszakához képest. A forgalom tekintetében ez nemcsak az idei legkiemelkedőbb adat, hanem az utóbbi éveké is. Összesítések alapján ugyanakkor az év első öt hónapjában történt, közel 62 ezer adásvétel 4%-kal kevesebb a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A teljes cikk: (gazdasagportal.hu)

2017.06.08.
Ingatlanpiac: közel a válság előtti szint
Az ingatlanpiac meredek fellendülési szakasza 2016-ban lezárult. Ugyan az emelkedés lassul, de a növekedés továbbra sem áll meg. Tavaly az eladott lakóingatlanok átlagára országosan 14,1 százalékkal nőtt. Van olyan megye, ahol tavaly csökkent az ingatlanok ára. A teljes cikk: (www.origo.hu)

2017.06.09.
Májusi zsongás az ingatlanpiacon
A szerényebb áprilisi időszak után májusban kiemelkedő forgalom volt az ingatlanpiacon. A közel 14 ezer adásvétel nemcsak az idei legmagasabb, hanem az elmúlt évek legkiemelkedőbb forgalma is egyben – közölte a Duna House saját adatain alapuló becslése alapján.
A budapesti és a vidéki lakásárak között továbbra is jelentős a különbség: májusban a panellakásokat vidéken négyzetméterenként 165-194 forintért, Budapesten 308-345 ezer forintért vásárolták.
A téglaépítésű lakásokért vidéken négyzetméterenként 249-294 ezer forintot, a fővárosban 421-683 ezer forintot adtak a vevők.
A családi házak árából országszerte 7-8 százalékot alkudtak le a vevők májusban, ezt megelőzően 3-4 százalékkal csökkentették az irányárat. A lakásoknál átlagosan 3 százalékot alkudtak le a vásárlók, a fővárosi panelek esetében 4 százalékot. A teljes cikk: (csalad.hu)

2017.06.09.
Úgy viszik a hiteleket, mint a cukrot: ezért ne a saját bankodtól kérj kölcsönt!
Az év első négy hónapjában jelentősen bővült a lakossági hitelpiac: több mint 30 százalékkal közel 170 milliárd forintra nőtt a lakáshitelekre kötött szerződések összege éves szinten. A legbiztonságosabb, 10 évre vagy annál hosszabb időre fix törlesztőrészletű lakáshitelek egyre népszerűbbek, ráadásul a legolcsóbbak versenyképesek a rövidebb időre fix törlesztőrészletet kínáló konstrukciókkal. A teljes cikk: (penzcentrum.hu)

2017.06.09.
Lakást venne? Ez a hír érdekelni fogja
A szerényebb április után, májusban ismét kiemelkedő hónapot produkált az ingatlanpiac. Az adásvételek száma megközelítette a 14 ezret, ami nemcsak az idei legmagasabb, hanem az elmúlt évek legkiemelkedőbb forgalma is egyben. Tavaly ugyanebben a hónapban 4 százalékkal, két éve pedig 16 százalékkal kevesebb ingatlan cserélt gazdát – közölte a Duna House. A teljes cikk: (www.napi.hu)

2017.06.10.
Májusban ismét kiemelkedő hónapot produkált az ingatlanpiac. A 14 ezer adás-vételt megközelítő adat nemcsak az idei legmagasabb, hanem az elmúlt évek legkiemelkedőbb forgalma is egyben. Tavaly ugyanebben a hónapban 4 százalékkal, két éve pedig 16 százalékkal kevesebb ingatlan cserélt gazdát. A teljes cikk: (mmonline.hu)

2017.06.10.
Különadó a Balatonon?
A térség főépítésze válaszút elé akarja állítani a vízparti telkek tulajdonosait: extra adót fizetnek vagy felajánlják sétánynak ingatlanuk egy részét. Így próbálná újra közterületté tenni a vízpartot – számol be a Népszava. A teljes cikk: (portfolio.hu)

2017.06.11.
Van még tere a drágulásnak az ingatlanpiacon
Az árolló területileg tovább nyílik: míg a fővárosi értéknövekedés 23 százalék körül alakult, a többi városban összességében 8-12 százalékos, a községekben viszont csak alig 2 százalékos volt a drágulás – mutat rá a NAV forgalmi adatait összegző legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép elemzése. A teljes cikk: (tozsdeforum.hu)

2017.06.11.
Kiderült, kik veszik az új lakásokat
Minden tizedik új lakást vásárló nyugdíjas, harmaduk befektetési céllal, kiadásra vásárolta az ingatlant. A külföldiek átlagosan 2 új lakást vásároltak, 80 százalékuk befektető. A vevők 80 százaléka készpénzből vásárol, s az elhelyezkedés mellett a fejlesztő cég megbízhatóságát is figyelembe veszi – derül ki a Cordia lakáspiaci kutatásából. A teljes cikk: (napi.hu)

2017.06.11.
Az ingatlanpiac ördögi köre
Belekerültünk egy ördögi körbe: az ingatlan-eladók a hirdetési oldalak által kommunikált irreális hirdetési árakból indulnak ki, melyek ezáltal egyre magasabbá és magasabbá válnak. Pedig az átlagárak akkor sem mondanak sokat egy adott ingatlan értékéről, ha az eladási árakból képződnek. A helyzetre van megoldás, csak bízni kellene a valódi szakértőkben. A teljes cikk: (tozsdeforum.hu)

BalatonHomes Ingatlanközvetítés ~ Otthont a Balatonnál

http://balatonhomes.com/

Telefonos elérhetőség: +36 30 474 5901

Email: balatonhomes@upcmail.hu

BalatonHomes Real Estate Agency on the Northern shore of Lake Balaton with English speaking sales support.
Email: balatonhomes@upcmail.hu

BalatonHomes Deutsch-ungarisches Maklerbüro ~ Vermittlung von Ungarn-Immobilien am Balaton-Nordufer
Email: balatonhomes@upcmail.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: