BalatonHomes heti balatoni ingatlan hírösszefoglaló: 22.HÉT

22. hét legfelkapottabb balatoni ingatlanpiac hírei

Mi a heti helyzet a balatoni és a magyar ingatlanpiacon? Az, hogy … 🙂

 • Óvatos becslések szerint is 5-7 százalékos hozammal számolhat, aki kiadná frissen vásárolt ingatlanát, egy partközeli ingatlan a főszezonban 30-40 ezer forintért lehet kiadni.
 • A lakáspiaci hullám emelkedő tranzakciószámot hozott – a tavalyi közel 150 ezer után idén 5-10 százalékkal több adásvételt várnak a szakértők.
 • A saját ingatlannal rendelkező magyarok jellemzően 27 évesen jutnak hozzá első saját tulajdonú otthonukhoz, és kétharmaduk nem is költözik innen tovább, akik pedig mégis, azoknak csaknem kétharmada ragaszkodik addigi lakóhelyéhez.
 • Egyelőre a túlárazottság jellemző a XIV. és a XVI. kerület ingatlanpiacára, azonban már érezni lehet a panelárak megtorpanásának előszelét, mely akár ereszkedésbe is válthat.
 • Az ingatlanpiaci élénkülést nem csak az árak és a tranzakciószámok emelkedése vagy az egyre több új projekt indítása támasztja alá, hanem a különböző alternatív, a magyar piacon eddig kevésbé megszokott befektetési formák megjelenése is bizonyítja.
 • Magyarországon a felnőtt lakosság 14 százaléka él bérelt lakásban.
 • Jövőre feltűnően kevés ingatlan megvásárlását tervezi az állami eszközkezelő szervezet, ezért a legnagyobb bajban lévő devizahitelesek nem számíthatnak a segítségre.
 • Az ilyen ingatlanokat keresők többsége legfeljebb 40 millió forintot hajlandó költeni új otthonára. Ezt a kiadást azonban hitelfelvétel nélkül kevesen engedhetik meg maguknak, és egyértelmű, hogy a legjobban az jár, aki a csok és a lakástakarék mellett is leteszi a voksát.
 • A közös képviselőtől olyan apró részleteket, rejtett dolgokat tudhatsz meg, amelyekkel jobb előre tisztában lenned, mert nagy bosszúságot okozna, ha akkor derülnek is ezek a dolgok, amikor már megvásároltad a lakást.
 • A piac már nem ugyanaz, mint a válság előtt volt, a szereplők sokkal megfontoltabbak, okosabbak, kevesebb a könnyű pénz, ami mind hozzájárul ahhoz, hogy a következő években nem kell egy ismételt ingatlanpiaci válságtól tartani.
 • A napokban bejelentett állami kedvezmények közül a háromgyermekes családoknak járó 1 millió forintos hiteltámogatás egy 8 milliós, 15 évig törlesztendő tartozásnál havi 10 ezer forintos megtakarítást hozhat. Emellett érdemes a piaci lakáshitelek között is válogatni, mert több ezer forinttal mérsékelhető a havi kiadás.
 • Nem elképzelhetetlen, hogy a panelházak felső szintjeinek elbontásával korszerűsítenék az épületeket. Hódmezővásárhelyen próbálkozhatnak ezzel először.
 • A jövőben több, a gyermekvállalást segítő állami lépés várható, amelyek célja a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordítása.
 • Az első négy hónap adatai szerint jelentősen nőtt az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt, a bankok várakozásai szerint idén az igénylések száma és a folyósított összeg is emelkedik.
 • Június elsejétől pályázhatnak a bankok a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek nyújtására, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arra számít, hogy a jövőben csökkennek a lakáshitelek kamatai.
 • A külföldiek jellemzően inkább a kisebb, a magyarok a tágasabb új lakásokat vásárolják – az elmúlt másfél évben a Budapesten új otthont vásárló külföldiek 80%-a befektetési céllal, azaz kiadásra vett lakást, erre a célra pedig a kisebb, egy- vagy kétszobás ingatlanok jelentik az ideális választást.
 • Már látszik a vége a hatalmas panelár-bummnak – a XIV. és XVI. kerület ingatlanpiaca. Egyelőre a túlárazottság jellemző a XIV. és a XVI. kerület ingatlanpiacára.
 • Sokkal nagyobb az elvárás az ingatlanközvetítőkkel szemben ma, mint 10-20 évvel ezelőtt volt, jelenleg már inkább tanácsadóként kell fellépniük.  

  22. heti ingatlanpiac összefoglaló:


  (Hírforrások):
2017.05.29.
Elérte az ingatlanboom a Balatont
Akár a kétszeresét is érheti most a „magyar tenger” melletti ingatlan a 2009-es árakhoz képest. Óvatos becslések szerint is 5-7 százalékos hozammal számolhat, aki kiadná frissen vásárolt ingatlanát, egy partközeli ingatlan a főszezonban 30-40 ezer forintért lehet kiadni.
A kínálat is jelentősen bővül, már nem csak leharcolt, felújítandó házakat lehet megvásárolni, 13 új lakópark épül a tó mellett – mindezt olvashatja a Haszon magazin májusi számában. Persze az ingatlanláz nem csak azoknak érdekes, akik most jó áron szabadulnának a megunt a nyaralótól. A lapból az is kiderül, hol érdemes most beruházni. A teljes cikk: (haszon.hu)

2017.05.29.
A lakáspiaci hullám emelkedő tranzakciószámot hozott – a tavalyi közel 150 ezer után idén 5-10 százalékkal több adásvételt várnak a szakértők -, ám ritka mellékhatásként sokakat ér kellemetlen meglepetés a beköltözéskor: nem a megbeszélt állapotban kapják meg a vásárolt ingatlant. Az OTP Ingatlanpont szakértője osztja meg tapasztalatát arról, mennyire jellemző ma ez és mit lehet tenni ilyen esetben. A teljes cikk: (tozsdeforum.hu)

2017.05.29.
Mi alapján vesz lakást a magyar?
A saját ingatlannal rendelkező magyarok jellemzően 27 évesen jutnak hozzá első saját tulajdonú otthonukhoz, és kétharmaduk nem is költözik innen tovább, akik pedig mégis, azoknak csaknem kétharmada ragaszkodik addigi lakóhelyéhez – derül ki egy kutatásból. Bár az ingatlan megvásárlásához a válaszadók csaknem kétharmada hitelt vesz fel, a hitel kiválasztására mindössze pár napot fordítanak. Sokan ráadásul csak egyetlen bank ajánlatát veszik figyelembe, holott az ingatlan kiválasztására a válaszadók kétharmada hónapokat szán, amely alatt a legtöbben 4 vagy több ingatlant is megnéznek. A teljes cikk: (napi.hu)

2017.05.29.
Óriási fordulat jön a magyar ingatlanpiacon
Új korszak kezdődik a második félévben az ingatlanpiacon: az új fejlesztési hullám elején elindított beruházások “beérnek”, elkészülnek, végre közelíti a kínálat a keresletet. Bár továbbra is a fővárosban épül a legtöbb lakóingatlan, a vidéki városokban is komoly fellendülést láthatunk – ez pedig külön jót tesz a piaci egyensúlynak. Vidéken főleg családi házak épülnek. A teljes cikk: (privatbankar.hu)

2017.05.30.
Valami érdekes történik a panellakások árával
Egyelőre a túlárazottság jellemző a XIV. és a XVI. kerület ingatlanpiacára, azonban már érezni lehet a panelárak megtorpanásának előszelét, mely akár ereszkedésbe is válthat. 

Az idei év félideje felé közeledve stagnáló kereslettel találkozhatunk a XIV. és XVI. kerületek ingatlanpiacán – közölte a Balla Ingatlan közvetítőcég. Sebestyén Tamás, a cég kerületi irodájának szakmai vezetője szerint növekedésről már szó sincs, és úgy látszik, hogy kezd kialakulni az egyensúlyi helyzet az ingatlanpiacon. Ennek hatására az eddig rendkívül felkapottnak számító panellakásoknál a négyzetméterárak megtorpantak, és most már inkább lefelé mutat az irány. A teljes cikk: (hvg.hu)


2017.05.30.
Luxuskörülmények között laknak a legmenőbb budapesti diákok
Az ingatlanpiaci élénkülést nem csak az árak és a tranzakciószámok emelkedése vagy az egyre több új projekt indítása támasztja alá, hanem a különböző alternatív, a magyar piacon eddig kevésbé megszokott befektetési formák megjelenése is bizonyítja. Erre szolgál példaként a felsőoktatási szállások piaci alapú kínálatának a megjelenése, amit nemcsak a magánkollégiumok, hanem a kimondottan diákok számára épített társasházak megjelenése is bizonyít. A teljes cikk: (portfolio.hu)


2017.05.30.
Drágább ma a bérleti díj, mint egy lakáshitel
Magyarországon a felnőtt lakosság 14 százaléka él bérelt lakásban – derült ki a Fundamenta országos reprezentatív kutatásából. Az albérletben lakók átlagosan 56 ezer forintot költenek bérleti díjra, és döntő többségük ideiglenesnek tartja a helyzetét. A teljes cikk: (vg.hu)


2017.05.30.
Lakáshitele van? Ez a hír lehet, érdekelni fogja!
Jövőre feltűnően kevés ingatlan megvásárlását tervezi az állami eszközkezelő szervezet, ezért a legnagyobb bajban lévő devizahitelesek nem számíthatnak a segítségre.
Nem sok állami segítségre számíthatnak azok az devizahitelesek, akiknek a forint gyengülése miatt elszállt az ingatlanhitelük törlesztése – írja a Magyar Nemzet. A jövő évi költségvetés adatai szerint a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. mindössze 1450 ingatlan vásárolhat. A teljes cikk: (napi.hu)


2017.05.30.
Ennyi millióért lehetnek nyugodt nyugdíjas éveid a Balatonnál
A vízpartközeli, kis telekkel rendelkező 30-40 milliós ingatlanok mennek most a Balatonnál. Egyre több magyar szeretné ott tölteni a nyugdíjas éveit.
„Az elmúlt egy évben brutálisan megemelkedtek a balatoni ingatlanárak, közel 35-40 százalékkal kerülnek többe az eladó nyaralók, mint tavaly ilyenkor” – mondta az NLCafénak Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.
A legdrágább rész Siófok és környéke, itt rengeteg új nyaraló épült, és épül folyamatosan. Ezek valójában apartmanházak, modern, új épületek, ahol a lakások átlagos négyzetméterára eléri 400-420 ezer forintot is. Csak egy kicsit kell arrébb mennünk Balatonlelle felé, és máris csökkenek az árak, de még mindig nagyon magasak: 330-340 ezer forintért árulják az új építésű apartmanok négyzetméterét. Fonyód, ami nagyon sokáig nagyon alulértékelt része volt a déli partnak és a Balatonnak, egy kicsit megfizethetőbb, itt 270 000 forint négyzetméteráron lehet vásárolni. A teljes cikk: (nlcafe.hu)


2017.05.31.
Új otthonba költözne a család? Ennyi alatt nincs 2-3 szobás lakás
Az ilyen ingatlanokat keresők többsége legfeljebb 40 millió forintot hajlandó költeni új otthonára. Ezt a kiadást azonban hitelfelvétel nélkül kevesen engedhetik meg maguknak, és egyértelmű, hogy a legjobban az jár, aki a csok és a lakástakarék mellett is leteszi a voksát – derül ki az Otthontérkép és a Bankmonitor közös elemzéséből.
A 2-3 szobás lakások átlagos méretűnek mondhatók, sőt, a 3 szobásak egy nagyvárosban már a nagyobbacskák közé tartoznak. Az Otthontérkép.hu keresőinek 8 százaléka szeretné ezeket az otthonokat 12 millió forint alatt megvásárolni, míg 30 százalékuk maximum 25 millió forintot fizetne ki egy ekkora lakásért. Ennél valamivel többen (35%) gondolkodnak az egyel magasabb, 25-40 milliós kategóriában, a keresők több mint negyede (27%) 80 millió forintnál többet, akár 120 millió forintot is kifizetne egy új otthonért. A teljes cikk: (privatbankar.hu)


2017.05.31.
Hat kérdés a közös képviselőhöz, ha lakást vásárolsz
Ne csak az ingatlanossal és a tulajdonossal beszélj, ha költözni akarsz!
Ha lakásvásárláson töröd a fejed, akkor fontos, hogy a közös képviselővel is találkozz, ugyanis ő az a személy, akinek nem érdeke a lakás eladása, nem eladása, tehát pártatlan véleményt kaphatsz az illetőtől, nem úgy, mint a tulajdonostól és az ingatlanostól.
A közös képviselőtől olyan apró részleteket, rejtett dolgokat tudhatsz meg, amelyekkel jobb előre tisztában lenned, mert nagy bosszúságot okozna, ha akkor derülnek is ezek a dolgok, amikor már megvásároltad a lakást.
Az alábbi hat kérdést mindenképpen tedd fel, mert néhány perc alatt, nagyon hasznos információkkal gazdagodhatsz! A teljes cikk: (hir.ma)


2017.05.31.
Lesz vagy nem lesz ingatlanpiaci válság?
A piac már nem ugyanaz, mint a válság előtt volt, a szereplők sokkal megfontoltabbak, okosabbak, kevesebb a könnyű pénz, ami mind hozzájárul ahhoz, hogy a következő években nem kell egy ismételt ingatlanpiaci válságtól tartani, Robert Sulentic, a CBRE Group vezérigazgatója szerint. Ráadásul a gazdaság is lassú növekedést mutat, ami megakadályozza, hogy ismét túlzott mértékben árasszák el fejlesztések a piacot – íjra a Los Angeles Times. A teljes cikk: (portfolio.hu)


2017.05.31.
A gyerekeken múlik a lakáspiac jövője?
A demográfiai folyamatok alapvetően meghatározzák a lakáspiac és a lakáshitelpiac alakulását rövid és hosszú távon, ez jól látható az utóbbi évtizedek adataiból is. Négy évtizeddel ezelőtt például a termékenységi ráta 1,9-2 körül volt, és akkor kiugróan magas volt a lakásépítések száma is, évente 42-72 ezer lakás épült a nyolcvanas években. A napokban bejelentett állami kedvezmények közül a háromgyermekes családoknak járó 1 millió forintos hiteltámogatás egy 8 milliós, 15 évig törlesztendő tartozásnál havi 10 ezer forintos megtakarítást hozhat. Emellett érdemes a piaci lakáshitelek között is válogatni, mert több ezer forinttal mérsékelhető a havi kiadás, olvasható az ingatlan.com és a BankRáció.hu elemzésében. A teljes cikk: (realista.hu)


2017.06.01.
Elbonthatják a panelházak felső emeleteit
Nem elképzelhetetlen, hogy a panelházak felső szintjeinek elbontásával korszerűsítenék az épületeket. Hódmezővásárhelyen próbálkozhatnak ezzel először.
A zömében az államszocializmus évei alatt épült panelházak korszerűsítése a kétezres évek óta folyamatban van. A kormány új ötlete alapján az is elképzelhető, hogy a tízemeletes vagy nagyobb épületeket a legfelső szint visszabontásával korszerűsítenék – írja a HVG.hu. Nem új az ötlet, tavaly áprilisban a volt hódmezővásárhelyi polgármester, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter vetette fel a visszabontás lehetőségét. A teljes cikk: (nlcafe.hu)


2017.06.01.
Akkor lesz nagy pörgés a lakáspiacon, ha sok gyerek születik
A demográfiai folyamatok alapvetően meghatározzák a lakáspiac és a lakáshitelpiac alakulását rövid és hosszú távon, ez jól látható az utóbbi évtizedek adataiból is, derült ki az ingatlan.com és a BankRáció.hu legfrissebb elemzéséből.
A jövőben több, a gyermekvállalást segítő állami lépés várható, amelyek célja a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordítása, azaz a népességcsökkenés megállítása. A demográfiai folyamatok, ezen belül a termékenységi ráta és a gyerekek száma rövid és hosszú távon komolyan befolyásolja a lakáspiacot is – derül ki az ingatlan.com és a BankRáció.hu legfrissebb elemzéséből, amely a demográfiai fordulatot célzó – egyelőre tervekben szereplő – intézkedések közül a lakás- és hitelpiacot szorosan érintő lépéseket vizsgálta. A teljes cikk: (mfor.hu)


2017.06.01.
Jelentősen emelkedhet a csok igénylések száma
Az első négy hónap adatai szerint jelentősen nőtt az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt, a bankok várakozásai szerint idén az igénylések száma és a folyósított összeg is emelkedik. Az ügyfelek többsége továbbra is használt lakás vásárlásához kér csokot, de új lakás vásárlásához is egyre többen igénylik. A teljes cikk: (lokal.hu)


2017.06.01.
Mától jöhetnek a minősített lakáshitelek
Június elsejétől pályázhatnak a bankok a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek nyújtására, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arra számít, hogy a jövőben csökkennek a lakáshitelek kamatai, kisebb lesz a hiteldíj, ennek hatására nő a bankok közötti verseny is. A teljes cikk: (mfor.hu)


2017.06.03.
Kiknek és miért jó Budapesten lakást venni?
A külföldiek jellemzően inkább a kisebb, a magyarok a tágasabb új lakásokat vásároljáktöbbek között ez is kiderül a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. legfrissebb vevői kutatásából. Ezt az eltérést alapvetően az magyarázza, hogy az elmúlt másfél évben a Budapesten új otthont vásárló külföldiek 80%-a befektetési céllal, azaz kiadásra vett lakást, erre a célra pedig a kisebb, egy- vagy kétszobás ingatlanok jelentik az ideális választást. A teljes cikk: (piacesprofit.hu)


2017.06.03.
Vége felé közeledik a panel-bumm
Már látszik a vége a hatalmas panelár-bummnak – a XIV. és XVI. kerület ingatlanpiaca. Egyelőre a túlárazottság jellemző a XIV. és a XVI. kerület ingatlanpiacára, azonban a szakértő szerint már érezni lehet a panelárak megtorpanásának előszelét, mely akár ereszkedésbe is válthat. A teljes cikk: (tozsdeforum.hu)


2017.06.03.
Kellenek nekünk az ingatlanközvetítők?
Sokkal nagyobb az elvárás az ingatlanközvetítőkkel szemben ma, mint 10-20 évvel ezelőtt volt, jelenleg már inkább tanácsadóként kell fellépniük. Míg korábban inkább a kapcsolatfelvételben játszottak jelentős szerepet az eladók és vásárlók között, a technológia fejlődésével ez egyre inkább jelentőségét vesztette. Egy komoly tudással rendelkező közvetítő azonban nagyban segítheti az ingatlan eladását, javaslatot tesz a hirdetési stratégiára, az árazásra, derül ki a ZILLOWSZTORIK mellékleteként megjelent Lakáspiaci Mozaik Ingatlanközvetítőkkel foglalkozó fejezetéből. A teljes cikk: (portfolio.hu)


BalatonHomes Ingatlanközvetítés ~ Otthont a Balatonnál

http://balatonhomes.com/

Telefonos elérhetőség: +36 30 474 5901

Email: balatonhomes@upcmail.hu

BalatonHomes Real Estate Agency on the Northern shore of Lake Balaton with English speaking sales support.
Email: balatonhomes@upcmail.hu

BalatonHomes Deutsch-ungarisches Maklerbüro ~ Vermittlung von Ungarn-Immobilien am Balaton-Nordufer
Email: balatonhomes@upcmail.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: