BalatonHomes heti balatoni ingatlan hírösszefoglaló: 21.HÉT

21. hét legfelkapottabb balatoni ingatlanpiac hírei

Mi a heti helyzet a balatoni és a magyar ingatlanpiacon? Az, hogy … 🙂

 • Úgy tűnik, hogy mára kicsit megtorpantak a befektetők a belvárosban. Az egyik ok a társasházak ellenállása a rövid távú lakáskiadással szemben, a másik a még mindig jellemző túlárazottság.
 • Az elmúlt hónapokban folyamatosan növekedett a nagyméretű (150-250 nm-es) családi házak száma a piacon, egyre többen szeretnének megszabadulni a túl nagy ingatlanuktól.
 • A legnépszerűbb balatoni települések ingatlanárai elérték a budapesti árszintet, több helyen már félmillió forintos négyzetméterárak jellemzők. A vásárlók mostanában egyre inkább az új építésű, part menti, panorámás társasházi lakásokat keresik.
 • Noha a Velencei-tó árai továbbra sem érik el a Balatonét, a szakértő szerint ott is több árfelhajtó tényezővel kell számolni. Egyrészt a székesfehérvári lakáspiac élénkülőben van, ami a közeli településeken is érezteti hatását. Másrészt a Velencei-tó egyes települései a fővároshoz is viszonylag közel fekszenek, ezért sok budapestinek jelenthet alternatívát.
 • Az elmúlt időszak legjobb befektetése kétségtelenül az ingatlan volt, hiszen bőven kétszámjegyű áremelkedés zajlott le. Azonban azok számára, akik most vágnának az ingatlanvásárlásba, egyre nehezebb a hőn áhított lakás megszerzése.
 • Amíg Budapesten 9 éves teljes keresetét kellene lakásvásárlásra fordítani, addig találunk olyan térséget is, ahol 5 év is elegendő ehhez.
 • Régen látott lendület jellemzi most a magyar ingatlanpiacot, nem véletlenül gondolkodnak egyre többen azon, hogy most vágjanak bele a lakásvásárlásba.
 • A korábbi évek negatív tapasztalatainak ellenére a lakáspiac fellendülésével együtt a lakáshitelek vonzereje is megnövekedett. Manapság már 20 év helyett 15 év körül alakul az új lakáshitelek átlagos futamideje.
 • Az árak, majd a forgalom növekedése után az idei évben az újlakások szegmense lendült fel, ezzel kapcsolatban viszont a szakemberhiány miatt kérdéses, mennyit csúszik a projektek kivitelezése.
 • Az elmúlt két évben az abszolút hozamú alapok és az ingatlanok hoztak a legjobban, bőven kétszámjegyű hozamot érhettünk el. Ráadásul, ha utóbbit még ki is adtuk, akkor évente 16%-os nyereséget zsebelhettünk be.
 • Az új lakások piacán, megkezdődik az elmúlt 1-2 évben – a fejlesztések első hullámában – elindított beruházásokban megépült lakások átadása.
 • Az elmúlt évek pangása után újra beindultak a logisztikai célú bérraktárfejlesztések. Döntő többségük most is Budapest környékére koncentrálódik.
 • A saját ingatlannal rendelkező magyarok jellemzően 27 évesen jutnak hozzá első saját tulajdonú otthonukhoz, és 65 százalékuk nem is költözik innen tovább.
 • Tihanyban és Balatonfüreden az árak – 300 ezer forint feletti négyzetméter árral – már a budapesti árszintet közelítik. A vevők továbbra is túlnyomórészt magyarok, a külföldi vásárlók száma nem számottevő. Tavalyhoz képest az árakban mérsékeltebb, 1-10 százalékos áremelkedés vehető észre.
 • Az elmúlt időszak legjobb befektetése kétségtelenül az ingatlan volt, hiszen bőven kétszámjegyű áremelkedés zajlott le.
 • A hitel kiválasztására mindössze pár napot fordítanak. Sokan ráadásul csak egyetlen bank ajánlatát veszik figyelembe, holott az ingatlan kiválasztására a válaszadók kétharmada hónapokat szán, amely alatt a legtöbben 4 vagy több ingatlant is megnéznek.
 • A kedvező ingatlanpiaci trendek folytatódását várják a szakértők, így jó lehetőséget jelenthet ez a forma a most beszállóknak is.
 • Erősen indult a balatoni nyaralóvásárlási szezon, 2017 első négy hónapjában az Otthon Centrum (OC) szerint megközelítőleg 600 ingatlan cserélt gazdát a tóparton.
 • Az egyik legnevesebb hazai ingatlanpiac-elemző cég adatai szerint bár a főváros valamint Győr, Székesfehérvár, Kecskemét és Miskolc mellett Debrecenben is sok új lakás lesz.
 • A hazai lakáspiacot már harmadik éve jellemzi a lendület, egyre többen gondolkodnak a lakásvásárláson.
 • Sokak álma egy saját balatoni nyaraló, az egyre magasabb ingatlanárak miatt azonban ezt a luxust kevesen engedhetik csak meg maguknak.

  21. heti ingatlanpiac összefoglaló:


  (Hírforrások):
2017.05.22.
Behúzta a kéziféket a belvárosi ingatlanpiac
Úgy tűnik, hogy mára kicsit megtorpantak a befektetők a belvárosban. Az egyik ok a társasházak ellenállása a rövid távú lakáskiadással szemben, a másik a még mindig jellemző túlárazottság. Pedig a szakértő szerint az utóbbit korrigálni kellene, hogy ismét nagyobb lendületet vegyen a belvárosi ingatlanpiac – áll a Balla Ingatlan elemzésében. A teljes cikk: (tozsdeforum.hu)
2017.05.22.
Sokan szabadulnának a túl nagy ingatlantól
Az elmúlt hónapokban folyamatosan növekedett a nagyméretű (150-250 nm-es) családi házak száma a piacon, egyre többen szeretnének megszabadulni a túl nagy ingatlanuktól. Az átlagos kínálati négyzetméterár 222 ezer forint, amit akkor lehet jelentősen meghaladni, ha komplex korszerűsítésen esett át az épület – derül ki az Otthontérkép.hu legfrissebb elemzéséből. A teljes cikk: (piacesprofit.hu)
2017.05.22.
Egekben a balatoni ingatlanárak
A legnépszerűbb balatoni települések ingatlanárai elérték a budapesti árszintet, több helyen már félmillió forintos négyzetméterárak jellemzők. A vásárlók mostanában egyre inkább az új építésű, part menti, panorámás társasházi lakásokat keresik.
Ezek árszínvonala jóval magasabb, de nem kizárólag a magasabb komfortfokozat, hanem a közvetlen vízkapcsolattal rendelkező építési telkek korlátozott száma miatt is. Noha a Velencei-tó árai továbbra sem érik el a Balatonét, a szakértő szerint ott is több árfelhajtó tényezővel kell számolni. Egyrészt a székesfehérvári lakáspiac élénkülőben van, ami a közeli településeken is érezteti hatását. Másrészt a Velencei-tó egyes települései a fővároshoz is viszonylag közel fekszenek, ezért sok budapestinek jelenthet alternatívát. A teljes cikk: (haszon.hu)
2017.05.23.
Ingünk-gatyánk rámegy az ingatlanra – 9 évnyi keresetből jön ki a lakás
Az elmúlt időszak legjobb befektetése kétségtelenül az ingatlan volt, hiszen bőven kétszámjegyű áremelkedés zajlott le. Azonban azok számára, akik most vágnának az ingatlanvásárlásba, egyre nehezebb a hőn áhított lakás megszerzése. Ugyanakkor hatalmas különbségek adódnak az egyes régiók között is, ami tovább árnyalja a képet. Amíg Budapesten 9 éves teljes keresetét kellene lakásvásárlásra fordítani, addig találunk olyan térséget is, ahol 5 év is elegendő ehhez. A teljes cikk: (bankmonitor.hu)
2017.05.23.
Elszálltak a lakásárak: megéri még vásárolni?
Régen látott lendület jellemzi most a magyar ingatlanpiacot, nem véletlenül gondolkodnak egyre többen azon, hogy most vágjanak bele a lakásvásárlásba. A Pénzcentrum utánajárt, merre tartanak a lakásárak és kitér a finanszírozási lehetőségekre is.
A korábbi évek negatív tapasztalatainak ellenére a lakáspiac fellendülésével együtt a lakáshitelek vonzereje is megnövekedett. Manapság már 20 év helyett 15 év körül alakul az új lakáshitelek átlagos futamideje. A teljes cikk: (csalad.hu)
2017.05.23.
Ez az év lassulást hozott az ingatlanpiacon, a kettéosztottság azonban nem enyhül.
Az árak, majd a forgalom növekedése után az idei évben az újlakások szegmense lendült fel, ezzel kapcsolatban viszont a szakemberhiány miatt kérdéses, mennyit csúszik a projektek kivitelezése. A teljes cikk: (lakaskultura.hu)
2017.05.24.
Nem véletlen a lelkesedés az ingatlanért – Akár 16%-ot is kereshettünk vele
A lakosság egyre nagyobb gondban van, ha a lejáró befektetéseinek keresne helyet, hiszen pár év leforgása alatt a kamatkondíciók rendkívüli mértékben leromlottak. Megnéztük ennek kapcsán, hogy ha a legnépszerűbb helyen parkoltattuk a pénzünk, akkor mennyit is kereshettünk rajta. Az elmúlt két évben az abszolút hozamú alapok és az ingatlanok hoztak a legjobban, bőven kétszámjegyű hozamot érhettünk el. Ráadásul, ha utóbbit még ki is adtuk, akkor évente 16%-os nyereséget zsebelhettünk be. A teljes cikk: (bankmonitor.hu)
2017.05.24.
Vidéken is rákapcsolt az újlakás-piac
Új időszak indul a második félévben az új lakások piacán, megkezdődik az elmúlt 1-2 évben – a fejlesztések első hullámában – elindított beruházásokban megépült lakások átadása – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. A teljes cikk: (vg.hu)
2017.05.24.
Budapestre koncentrálódik a raktárpiac
Az elmúlt évek pangása után újra beindultak a logisztikai célú bérraktárfejlesztések. Döntő többségük most is Budapest környékére koncentrálódik, s ebben az országos közúti infrastruktúra-fejlesztés sem hoz változást, írja a Világgazdaság. A teljes cikk: (realista.hu)
2017.05.24.
Továbbra sem szívesen költöznek a magyarok
A saját ingatlannal rendelkező magyarok jellemzően 27 évesen jutnak hozzá első saját tulajdonú otthonukhoz, és 65 százalékuk nem is költözik innen tovább, akik pedig mégis, azoknak csaknem kétharmada ragaszkodik addigi lakóhelyéhez – derül ki a Budapest Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból. A teljes cikk: (mfor.hu)
2017.05.24.
Ennyi pénzért lehet venni nyaralót a Balatonon
Erősen indult a balatoni nyaralóvásárlási szezon, 2017 első négy hónapjában az Otthon Centrum szerint megközelítőleg 600 ingatlan cserélt gazdát a Balaton parti településeken, és ha ez az ütem egész évben kitart, akkor a forgalom 2017-ben átlépheti a 2400-at. Tihanyban és Balatonfüreden az árak – 300 ezer forint feletti négyzetméter árral – már a budapesti árszintet közelítik. A vevők továbbra is túlnyomórészt magyarok, a külföldi vásárlók száma nem számottevő. Tavalyhoz képest az árakban mérsékeltebb, 1-10 százalékos áremelkedés vehető észre. A vízparti ingatlanok iránt nagy a kereslet és ez az árakat is felhajtotta: akár 30-40 százalékos különbség is van ezen ingatlanok, illetve a mögöttes utcákban található üdülők ára között. A teljes cikk: (vg.hu)
2017.05.25.
Folytatódik a lakásár-emelkedés, de vidéken van még keresnivalónk
Az elmúlt időszak legjobb befektetése kétségtelenül az ingatlan volt, hiszen bőven kétszámjegyű áremelkedés zajlott le. Azonban azok számára, akik most vágnának az ingatlanvásárlásba, egyre nehezebb a hőn áhított lakás megszerzése. Ugyanakkor hatalmas különbségek adódnak az egyes régiók között is, ami tovább árnyalja a képet. Amíg Budapesten 9 éves teljes keresetünket kellene lakásvásárlásra fordítani, addig találunk olyan térséget is, ahol 5 év is elegendő ehhez. A teljes cikk: (origo.hu)
2017.05.25.
Elkapkodunk egy dolgot lakásvásárlásnál
A saját ingatlannal rendelkező magyarok jellemzően 27 évesen jutnak hozzá első saját tulajdonú otthonukhoz, és 65 százalékuk nem is költözik innen tovább, akik pedig mégis, azoknak csaknem kétharmada ragaszkodik addigi lakóhelyéhez – derül ki a Budapest Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból. Bár az ingatlan megvásárlásához a válaszadók csaknem kétharmada hitelt vesz fel, a hitel kiválasztására mindössze pár napot fordítanak. Sokan ráadásul csak egyetlen bank ajánlatát veszik figyelembe, holott az ingatlan kiválasztására a válaszadók kétharmada hónapokat szán, amely alatt a legtöbben 4 vagy több ingatlant is megnéznek. A teljes cikk: (tozsdeforum.hu)
2017.05.25.
Alulárazottak a magyar ingatlanok
A kedvező ingatlanpiaci trendek folytatódását várják a szakértők, így jó lehetőséget jelenthet ez a forma a most beszállóknak is.
A kelet-közép-európai ingatlanpiacokra irányuló befektetések mértéke az idén a 2016-os, rekordszintű, 12,2 milliárd eurót is megdöntheti – derül ki a Colliers International és a CMS közös régiós tanulmányából. 2017 első negyedében az ingatlanbefektetések értéke a vizsgált országokban, azaz Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában és Romániában elérte a 2,3 milliárd eurót, több mint 40 százalékkal növekedett 2016 és 2015 azonos időszakához képest. „Nagyon jól kezdődött az év a kereskedelmi ingatlanpiacon, 500 millió euróra tehető az első negyedév eredménye. Valószínűnek tartom, hogy a magyar piac megismétli a tavalyi 1,5 milliárd eurós eredményét 2017-ben” – vélekedett Borbély Gábor, a CBRE üzletfejlesztési és kutatási vezetője. Nem véletlen a befektetők érdeklődése. Az alacsony kamatszintek miatt a biztonságosnak tekintett befektetési formák hozamai mélypontra süllyedtek, sok befektető ezért olyan lehetőség után kutat, amely jó megtérüléssel kecsegtet. „Becslésem szerint euróban számolva még mindig 6-10 százalékos hozam realizálható, ami a nullaszázalékos betéti kamatokhoz képest egyenesen kiváló lehetőség” – vélekedett a szakértő. Borbély Gábor szerint az ingatlanpiaci fellendülés, amely 2014-ben kezdődött, ma már a logisztikai-ipari ingatlanok piacán is érezhető. Ez a szegmens együtt mozog az ipari termelés felfutásával, spekulatív alapon itt nem zajlik fejlesztés, ám ahogy mind több cég indít beruházásokat, idén az ipari ingatlanok területén számíthatunk további áremelkedésre. A teljes cikk: (vg.hu)
2017.05.26.
Balatonon vásárolna? Ez a hír érdekelni fogja
Erősen indult a balatoni nyaralóvásárlási szezon, 2017 első négy hónapjában az Otthon Centrum (OC) szerint megközelítőleg 600 ingatlan cserélt gazdát a tóparton. A vevők továbbra is túlnyomórészt magyarok, az árak a legfelkapottabb településeken fővárosiak. A teljes cikk: (napi.hu)
2017.05.27.
Tovább emelkednek az ingatlanárak Debrecenben 2017-ben is
Debrecen – Az emelkedő tendencia folytatódik a cívisvárosban, a becslések szerint idén 14-15 százalékkal növekedtek a lakásárak.
Az egyik legnevesebb hazai ingatlanpiac-elemző cég adatai szerint bár a főváros valamint Győr, Székesfehérvár, Kecskemét és Miskolc mellett Debrecenben is sok új lakás lesz, az ingatlanpiacon megjelenő új lakások száma még így is el fog maradni a valós igényekhez képest a 2017-es esztendőben. A teljes cikk: (dehir.hu)
2017.05.27.
Több mint kétszeres az ingatlanárak eltérése
A hazai lakáspiacot már harmadik éve jellemzi a lendület, egyre többen gondolkodnak a lakásvásárláson – mind saját, mind befektetési célból. Az érdeklődők és az eladók számának gyarapodását az árak és a kínálat folyamatos bővülése mellett a kedvező lakáshitel környezet is támogatja, melynek futamideje a korábban tapasztalt 20 évről 15 évre csökkent. A teljes cikk: (promenad.hu)
2017.05.27.
Meglátod ezeket a számokat és egy életre elmegy a kedved a saját nyaralótól
Sokak álma egy saját balatoni nyaraló, az egyre magasabb ingatlanárak miatt azonban ezt a luxust kevesen engedhetik csak meg maguknak. Az országban a Balatonon kívül számos más lehetőség is rendelkezésre áll, így akár olcsóbban is tudunk hétvégiházat vásárolni. A kérdés csak az, hogy megéri-e egyáltalán a megtakarított pénzünket egyetlen nyaralóra elkölteni. A teljes cikk: (portfolio.hu)

BalatonHomes Ingatlanközvetítés ~ Otthont a Balatonnál

http://balatonhomes.com/

Telefonos elérhetőség: +36 30 474 5901

Email: balatonhomes@upcmail.hu

BalatonHomes Real Estate Agency on the Northern shore of Lake Balaton with English speaking sales support.
Email: balatonhomes@upcmail.hu

BalatonHomes Deutsch-ungarisches Maklerbüro ~ Vermittlung von Ungarn-Immobilien am Balaton-Nordufer
Email: balatonhomes@upcmail.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: